A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Чинники стресу і виживання в екстремальних ситуаціях

Дата: 05.03.2021 08:51
Кількість переглядів: 1667

Перегляньте відео: https://www.youtube.com/watch?v=zdlOEMMmoFU

В екстремальних ситуаціях людина відчуває дію багатьох стресорів:  страху, болю, перевтоми, холоду, спеки, голоду, спраги, самотності, зневіри.

Як вижити в екстремальній ситуації?

Перша і головна передумова виживання — це готовність до дій у надзвичайних ситуаціях. Вона потребує відповідних знань,  умінь і навичок, а також фізичної  та психологічної підготовки.
Психологічна підготовка має бути спрямована на підвищення твоєї самооцінки, налаштованість на виживання. Переконуй себе, що ти багато чого вмієш і знаєш, що твоя доля у твоїх руках.

Друга передумова — це сила волі. Вона допомагає вижити у найскладніших умовах, коли здається, що надію вже втрачено. Та  починати загартовувати волю тоді, коли опинився в екстремальній ситуації, запізно. Для цього потрібен час і певні зусилля

Третя передумова — колективізм. Потрапивши у надзвичайну ситуацію, дехто втрачає самовладання і намагається за будь-яку ціну врятуватись, іноді жертвуючи чужим життям. Тому треба пам’ятати, що за писаним і неписаним вселюдським законом головне — зберегти людську гідність. У надзвичайній ситуації завжди спершу рятують дітей, поранених, усіх, хто не може дати собі раду.
Виснокви:

* В екстремальних ситуаціях на людину діють багато стресорів: страх, холод, спека, голод, спрага, біль, перевтома, самотність, зневіра.
* Психологічними передумовами виживання в цих ситуаціях є готовність до дії, сила волі й колективізм. 
* Песимістичні думки посилюють стрес, і тому важливо навчитися змінювати їх на позитивні. 
* Позитивне (оптимістичне) мислення послаблює емоційне напруження, допомагає знайти ефективне рішення і діяти відповідно до обставин. 

Опрацювати § 20


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора