A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Особиста гігієна. Складові особистої гігієни

Дата: 11.11.2021 09:00
Кількість переглядів: 544

    Дізнаєшся про складові особистої гігієни, особливості догляду за шкірою тіла, предмети та засоби гігієни.

Нас оточують мільярди мікроорганізмів. Більшість із них не шкідливі для людей, але деякі спричиняють захворювання. Колись люди нічого не знали про це і тому страждали від багатьох інфекційних хвороб, епідемії яких спустошували міста, країни і навіть континенти. З винайденням мікроскопа люди усвідомили, що багатьом небезпекам з невидимого світу можна запобігти за допомогою води і мила. Тоді й виникла галузь медицини, яка має назву «гігієна».

Особиста гігієна - це зведення правил, які допомагають підтримувати здоров’я, а також оберігають людину від хвороб, передчасної старості і смерті. як поводитися зі своєю шкірою, зубами, статевими органами і тими предметами, які оточують нас у побуті.

Складові гігієни: догляд за шкірою, догляд за волоссям, догляд за ротовою порожниною, догляд за нігтями, гігієна одягу, гігієна взуття, гігієга помешкання.

 

Догляд за шкірою. Шкіра людини виконує різні функції. Вона постійно забруднюється секретом сальних і потових залоз, змерт­вілими лусками епідермісу, а при зіткненні з навколиш­нім середовищем — мікроорганізмами, пилом, гельмінта­ми. Тому для підтримання чистоти тіла необхідно 1— 2 рази на тиждень змивати бруд з поверхні шкіри за до­помогою гарячої води, мила з наступною змі­ною натільної та постільної білизни.

Частіше забруднюється шкіра верхніх кінцівок. Звід­си бруд потрапляє на інші ділянки тіла та в їжу. Аби цього не трапилося, руки слід мити перед кожним прий­манням їжі, після відвідування вбиральні, а також після кожного забруднення. Треба коротко підстригати нігті, аби не допустити скупчення бруду під ними. При бакте­ріологічному дослідженні бруду з-під нігтів знаходили збудників кишкових інфекцій, яйця гельмінтів, гноєрідні мікроорганізми, різноманітні гриби, коростяного кліща і т. ін.

Догляд за порожниною рота має велике значення і провадиться з метою запобігання захворюванням зубів. Порожнина ро­та містить різні види мікроорганізмів, які потрапляють туди з навколишнього середовища під час вдихання по­вітря, з водою, їжею. Серед цих мікроорганізмів зустрі­чаються і патогенні, що можуть спричинити не тільки захворювання зубів і порожнини рота, а й інших органів і організму в цілому. Поганий догляд за порожниною ро­та сприяє збільшенню кількості мікроорганізмів. Залиш­ки їжі у проміжках між зубами розкладаються, утворю­ючи різні органічні кислоти, що сприяють руйнуванню зубів; з'являється неприємний запах з рота.

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=6D-bY2j01PEЯк правильно чистити зуби

Гігієна нігтів та волосся. Нігті захищають кінчики наших пальців на руках і ногах. Здорові нігті мають опуклу форму, гладеньку блискучу поверхню та рожевий колір. Під нігтями можуть скупчуватися безліч бактерій. Для того щоб цього не відбувалося, нігті треба обрізати. На руках це слід роби­ти щотижня, а на ногах один раз у два-три тижні. Біля нігтьового ложа часто з'являються задирки, їх треба обереж­но зрізати, інакше вони можуть запалитися.

Чисте й здорове волосся м'яке, еластичне, має природний блиск і прикрашає людину. Але якщо за ним не доглядати, воно стає жир­ним, сплутаним та має неприємний запах. Це не додасть людині ані здоров'я, ані привабливості. Волосся треба регулярно мити й розчісу­вати тільки після повного висихання.

Гігієна сну.  Тривалість сну визначається віком і станом ор­ганізму. Так, сон дорослої людини має тривати 7—8 год на добу. Чим молодший організм, тим тривалішим має бути сон. Сон має відбуватися в зручному ліжку, за темпера­тури повітря 16—17°С, з відкритою кватиркою. Читати перед сном у ліжку не рекомендують, оскільки це погір­шує зір.

Гігієна одягу та взуття. Одяг захищає тіло людини від забруднень, механічних і хімічних пошкоджень, охолодження, потрапляння комах і так далі. Натільну білизну необхідно міняти після кожного миття, тобто кожен день. Шкарпетки, гольфи, панчохи, колготи змінюються щодня. Одяг необхідно регулярно прати. Неприпустимо носити чужого одягу та взуття. Одяг та взуття повинні відповідати кліматичним умовам. Бажано віддавати перевагу одягу з натуральних тканин, і взуття з натуральних матеріалів. Крій одягу і взуття повинен враховувати анатомічні особливості і відповідати розміру людини.

Вікові зміни та особливості гігієни підлітків. У період інтенсивного росту і розвитку починають ак­тивно працювати всі залози, зокрема потові, сальні, ста­теві. Виділення потових залоз є сприятливим поживним середовищем для хвороботворних бактерій. Продукти розкладу цих виділень мають неприємний запах, подраз­нюють шкіру, виникає проблема запаху поту. Через ранки, що утворюються на тілі, бактерії можуть потрапити у кров. Показовим прикладом є запалення сальних залоз шкіри на обличчі - вугри. Вони нікому не пасують. Але якщо їх видавити, бактерії спричинять запалення глиб ших шарів шкіри. І тоді, навіть після загоєння, на все жит­тя залишиться глибокий шрам.

Як боротися із запахом поту.  На шкірі є потові залози, які виділяють піт. Піт має неприємний запах. Такий запах може зробити вас непривабливим для інших лю­дей. Кожен день мий спітніле тіло теплою водою з милом. Зазвичай потіють пахви, незрідка потіють ноги. Причиною цього може бути тісне й незручне взуття.  Щоб ноги не потіли, треба на ніч мити їх прохолодною водою з ми­лом, щодня вдягати чисті шкарпетки й стежити, аби взуття було су­хим і зручним.

Щоб уникнути утворення прищів рекомендується:

•  багато часу перебувати на свіжому повітрі і на сонці;

•  додержувати вимог особистої гігієни. Часто і ретельно мити уражені ділянки шкіри з милом й витирати їх чистим м'яким рушником;

•  регулярно мити волосся;

•  ввести до раціону багато свіжих овочів і фруктів: вони допо­магають підтримувати здоров'я всього організму, включно зішкірою;

•  пити більше води. Вона сприяє виведенню з організму ток­синів та зволожує шкіру зсередини;

•  користуватися лікарськими кремами: вони лікують прищі та знищують бактерії, які спричиняють запальні процеси. Якщо прищі не зникають або поширюються на інші частини тіла, слід звернутися за порадою до лікаря.

 Щоденний догляд за статевими органами хлопців:

-    щодня мийтеся під душем;

-    двічі на день обмивайте статеві органи теплою водою з милом;

-    спіть у трусах чи піжамі вільного крою, щоб не пору­шувати кровообігу статевих органів.

Якщо не дотримуватися цих правил, під крайньою плоттю статевого члена накопичуватимуться виділення. Вони можуть спричинити подразнення і навіть гнійне запалення крайньої плоті.

 Щоденний догляд за статевими органами дівчат та на період менструації:

-    мийтеся щодня теплою водою з туалетним милом під душем (під час менструацій не приймайте ванну);

-    не рідше двох разів на день обмивайте статеві органи кип'яченою теплою водою з туалетним милом;

-    промокайте статеві органи м'яким індивідуальним рушником;

-    використовуйте прокладки, виготовлені з натураль­ної сировин

Підсумки

1). Охайність допомагає вберегтися від багатьох інфекцій, а також сприяє твоєму емоційному та соціальному благополуччю.

2). Брудні руки можуть спричинити небезпечні захворювання. Тому їх треба якомога частіше мити.

3). Заняття спортом потребують додаткових навичок гігієни, зокрема для запобігання зараженню грибком.

4). Ротова порожнина може стати воротами для інфекцій і тому потребує постійного догляду

Домашнє завдання: читати §8,9. Пройти тест «Особиста гігієна»

 Посилання: join.naurok.ua

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5289912

Код доступу 5289912 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора