A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

ГМО. Харчові добавки

Дата: 27.05.2022 09:00
Кількість переглядів: 83

Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватись... (Ж.-Саварен)

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=vYsXazctm_4  - Генетично модифіковані організми

ГМО (генетично модифіковані організми) - продукти харчування, а також живі організми, які містять гени, штучно створені, або запозичені з інших організмів.

Види ГМО:

  1. ГММ-генетично модифіковані мікроорганізми;
  2. ГМТ-генетично модифіковані тварини;
  3. ГМР-генетично модифіковані рослини.

ГМО отримуються  у процесі створення генетично модифікованого організму і конструювання рекомбінантної ДНК використовують особливі ферменти - рестриктази, здатні розпізнавати чужорідну ДНК, що проникає в організм, ї розщеплювати її у відповідних ділянках. Відомо понад 500 видів рестриктаз, і кожна специфічно розщеплює ДНК - ріже її, як ножиці, у конкретному місці, а потім вирізає необхідні ферменти. Частини  й розриви ниток ДНК склеюються за допомогою іншого ферменту - лігази.

Таким чином, використовуючи “ножиці” - рестриктази і “клей” - лігазу, з однієї ДНК вирізають, а в іншу ДНК вклеюють необхідні гени. Як правило, для перенесення генів використовуються віруси, фаги або плазміди, оскільки вони завжди мали здатність атакувати клітини, проникати усередину і вбудовувати свою генетичну інформацію в клітинну ДНК. Віруси, фаги і плазміди, які використовують для перенесення генів, називають векторами перенесення генетичної інформації.

Прикладом трансгенної рослини може бути сорт картоплі, у геном якої вмонтовано ген хітинази - ферменту, що розчинає хітин.

   Продукти, які містять ГМО: готові сніданки, кукурудзяні пластівці, кава, кетчуп, майонез, газовані напої: «Кока-кола», «Спрайт», «Пепсі», шоколад: Марс, Снікерс, Твікс, ковбаса, морозиво, чіпси.

     Згубний вплив ГМО на організм людини: онкологічні захворювання, алергічні реакції, зниження імунітету.

Трансгенні організми: за і проти

Аргументи “За”

  • Розвиток генномодифікуючих технологій потрібен сучасній медицині, де ці досягнення давно й успішно застосовуються;
  • Трансгенні рослини є більш стійкими до вірусів, бактерій та інших патогенів - це зменшує потребу у використанні сільгоспхімії, шкода якої доведена;
  • Урожай трансгенних рослин довше зберігається, має більш привабливий вигляд;
  • ГМО-технології за своїми результатами не відрізняється від мутацій, що постійно відбуваються у живій природі, а від технології класичної селекції  і за структурою, однак є більш щадними для організму, що вдосконалюється;
  • За постійного зростання населення Землі, традиційні сорти рослин, породи тварин та способи їх вирощування не здатні задовольнити потреби в їжі (тобто використання ГМО є одним з головних способів розв'язання проблеми голоду на планеті).

 

Аргументи “Проти”

  • Небезпека для природи і людини окремих генетично модифікованих організмів;
  • Чужорідні білки, що надійшли з їжею, можуть спричинити непередбачені алергічні реакції;
  • Деякі сорти, що стійкі до гербіцидів, стимулюють фермерів більш вільно застосовувати для таких рослин сільгоспхімію (внаслідок чого вона накопичується в рослинах);
  • Спеціалісти не виключають можливість “втечі” модифікованого гена у дику природу (наприклад, шляхом горизонтального переносу), але наслідки цього не є остаточно визначеними;
  • Незважаючи на норми законодавства, що контролюють і обмежують поширення трансгенних організмів та продукції з них ( обов'язкове маркування продуктів, що містять  ГМО та ін.), насправді їх застосування є набагато ширшим - від сортів культурних рослин до компонентів їжі.

На сьогодні ГМО є прогресивною науковою технологією, що дозволяє людству вирішувати деякі актуальні проблеми. А доводи “проти” є або перебільшеними, або хибними.

            Харчові добавки - природні, ідентичні природним або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу для подовження терміну зберігання, посилення кольору, смаку, консистенції, зовнішнього вигляду тощо. Деякі з них люди використовували протягом століть, наприклад для збереження їжі - оцет, сіль. У другій половині XX ст. почали застосовувати багато інших добавок як природного, так і штучного походження. Щороку їхня кількість зростає, тому в Європейському Союзі для врегулювання використання цих добавок, а також щоб інформувати споживачів, кожній добавці після схвалення присвоюють унікальний Е-номер. Оцінка безпеки та затвердження цих добавок є обов'язком Європейського органу з безпеки харчових продуктів.

 Небезпека для організму людини:  

Ті, що викликають злоякісні пухлини: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447.

Ті, що викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466.

Алергени: Е230-232, Е239, Е311-313.

Ті, що викликають хвороби печінки й нирок: Е171-173, Е320-322.

Небезпечний фенол Е230, Е232: Використовують при обробці фруктів (апельсини, банани). Потрапляючи в наш організм в малих дозах, провокує рак, а у великих - чиста отрута.

Але є і нешкідливі фарбник Е 163, стабілізатор 450:

Фарбник Е163-антоціан з виноградної шкірки.

Стабілізатор Е 450 нешкідливі фосфати, які необхідні для ваших кісток.

Але є і нешкідливі сорбітом Е 420.

Е420 – підсолоджувач. Використовується в діабетичному  живленні без всякого побоювання.  Сорбіт – хороший жовчогінний  засіб, сприяє  поліпшенню мікрофлори кишечника.

   У великих кількостях може  викликати побічні ефекти:  здуття живота, нудоту, розлад шлунку. Безпечна доза. Не більше  30-40 г. в добу.

Але є і нешкідливі: соєвий лецитин Е 322-рослинна речовина).

  • бере участь у будові всіх органів і систем;
  •  покращує функції мозку і серцево-судинної   системи;
  •  запобігає виникненню жовчнокам'яної хвороби;
  •  допомагає засвоїти вітамін А в організмі людини;
  •  сприяє відновленню  печінки після згубної дії  алкоголю;

Будьте уважні!!

 1. Зовні продукти з ГМ-компонентами не відрізняються від звичайних ні смаком, ні кольором, ні запахом. Тому перш ніж придбати продукт, уважно вивчайте етикетку, особливо якщо це товар зарубіжного виробництва.

 2. Особливу увагу звертайте на такі інгредієнти, як кукурудзяна олія, кукурудзяний сироп, кукурудзяний крохмаль, соєвий білок, соєве масло, соєвий соус , соєве борошно, бавовняне масло і масло канола (олійного ріпаку).

   3. Соєвий білок може зустрічатися в наступних продуктах: ковбаса, паштет, вермішель, пиво, хліб, пироги, заморожені продукти, корм для тварин і навіть дитяче харчування.

Можна зробити висновок, що з технологічної точки зору харчові добавки дійсно покращують властивості харчової продукції, а з фізіолого-гігієнічної – вплив деяких добавок на організм людини є негативним і залежить від стану здоров'я травної системи та всього організму людини, тому треба критично ставитися до продуктів з використанням великої кількості харчових  добавок.

 

Список використаних і рекомендованих джерел.

  1. Розробка позакласного заходу на тему: "ГМО та харчові добавки".  URL:   https://vseosvita.ua/library/rozrobkapozaklasnogo-zahodu-na-temu-gmo-ta-harcovi-dobavki-96004.html
  2. Харчові добавки: корисні і смертельно небезпечні. Хімпром у нашій їжі. URL: https://texty.org.ua/articles/49129/Harchovi_dobavky_korysni_i_smertelno_nebezpechni_Khimprom-49129/
  3. Портал споживача. URL: https://www.gpp.in.ua/kharchovi-produkti.html

Генетично модифіковані організми. URL: https://youtu.be/vYsXazctm_4


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора