A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Практична робота. Корисне меню. Готуємо самі. Різнокольорові овочі

Дата: 30.05.2022 09:00
Кількість переглядів: 780

5 причин їсти овочі

  1. Незамінне джерело вітамінів та мінералів

Щоденно вживаючи свіжі овочі, ми отримуємо необхідну кількість вітамінів А, С, Е, В1, В2, В6, К, РР, та мікроелементів заліза, калію, магнію, кальцію, фосфору та інших

  1. Запорука молодості та довголіття

Регулярне вживання овочів сповільнює процес старіння і зберігає красу та здоров’я.

  1. Допомагають схуднути

Овочі майже не містять калорій, натомість мають велику кількість клітковини, яка дає відчуття ситості.

  1. Рятують від інфаркту та інсульту

Холестерин накопичується в судинах і сприяє розвитку серцево-судинних хвороб. Овочі знижують його рівень в крові та виводять з організму.

  1. Забезпечують хороший настрій

Овочі містять речовини (селен, фолієву кислоту, калій, вітамін С), які сприяють виробленню ендорфінів – так званих “гормонів щастя”.  

Уміння правильно приготувати будь - які страви. Навіть нескладні, зберігаючи смакові поживні якості продуктів - це мистецтво.

«Гарний кухар - вартий лікаря» - говорить народна мудрість.

Ви кулінари – новачки, але вже вивчили першу граматику і перші кроки високої кухні.

Овочі жовтого і помаранчевого кольору містить багато каротину допомагають для нормалізації роботи серці і зору.

Червоні – допомагають протистояти розвитку захворювання на рак і поліпшує роботу серця.

Група зелених овочів- поліпшують зір, покращують настрій, позбавляють стресу.

Сині і фіолетові-покращують пам'ять, зменшують стрес)

Салат – це холодна страва з одного або кількох видів овочів.

Салати готують із свіжих, відварених, квашених, маринованих овочів або фруктів. У салати додають м'ясо, рибу, гриби, яйця, крупи. Їх заправляють олією, майонезом, сметаною.

Для приготування і подавання на стіл салатів використовують скляний, дерев'яний, керамічний посуд.

Готовий салат можна прикрасити використавши зелень.

Під час приготування салатів треба дотримуватися загальних правил.

- Усі продукти для салату повинні пройти первинну обробку, а деякі ще й теплову.

- Після теплової обробки продукти необхідно охолодити.

- Салати із сирих овочів готують незадовго до подання на стіл.

- Салати заправляють перед поданням на стіл.

- Готувати і зберігати салати необхідно в емальованому , скляному, керамічному посуді.

- Не заправлені салати мають зберігатися в холодильнику не більше 12 год., а заправлені – 6 год.

Інструкційна карта 1.

Приготування салату зі свіжої білокачанної капусти.

Рецепт смачного вітамінного салату

зі свіжої капусти та моркви

У сезон свіжих овочів весь час хочеться робити з них салати, або просто нарізати на тарілку і їсти на сніданок, ланч і обід.

Інвентар: Ніж, терка, дошка для нарізання, салатник

Компоненти: ( На одну порцію - 1/4 капустини, 50 г соусу, сіль за смаком)

Овочі помити, почистити, прополоскати, нарізати, натерти

Капуста білокачанна – 1 середня головка;

Морква – 2 шт.;

Перець болгарський – 1 шт.;

Олія – 3 ст. л.;

Мед - 2 ч. л .

Лимон – 0.5 шт;

Сіль, перець – за смаком.

Зрізаємо верхні зіпсовані аркуші з капусти. Ділимо її навпіл і шаткуємо соломкою. Можна використовувати спеціальну терку – це суттєво зменшить трудовитрати. Притрушуємо зверху сіллю і мнемо рукою, поки не з'явиться сік.

Перець миємо і, вичистивши серединку з насінням, шаткуємо довільно скибочками. Добре промивши під водою, чистимо моркву. Так як вона ще молода, можна скористатися звичайною металевою теркою. Натираємо моркву на терку.

Можна притрусити кропом або петрушкою, але це на любителя. Такий салат підійде до відвареної картоплі з вершковим маслом.

Змішавши в маленькій піалі олію, натуральний мед і сік, видавлений з лимона, з'єднуємо всі підготовлені продукти разом, поливаємо заправкою, перемішуємо, і можна їсти.

Інструкційна карта 2.

Приготування салату з моркви і грецькими горіхами.

Рецепт салату з моркви і горіхів, заправлений сметаною

Для приготування салату з моркви і волоськими горіхами потрібно:

Овочі помити, почистити, прополоскати, нарізати, натерти.

Інвентар: Ніж, терка, дошка для нарізання, салатник

Компоненти: ( На одну порцію - 2 морквини, часник-1 зубчик, сметана – 50 грам, горіхи-50 грам, сіль, перець – за смаком).

Морква – 1 кг;

Волоські горіхи очищені - 150 грам;

Родзинки – 50 грам;

Сметана - 200 грам.

Часник – 4 зубки, сіль, перець – за смаком)

Зважуємо на терезах 1 кг свіжої моркви, миємо її і чистимо. Щоб морква виглядала красиво, потрібно спеціальну шатківницю для спеціальної нарізки. Тепер, моркву натираємо в глибоку миску.

Очищені волоські горіхи злегка обсмажити на сухій сковорідці без додавання будь-якого масла. Перекласти їх з пательні на обробну дошку і дрібно порізати ножем.

Часник чистимо і видавлюємо через прес. Волоські горіхи , часник змішуємо з морквою і додаємо сметану. Треба як слід перемішати, прикрасити родзинками. Перекласти в салатник. Ваш салат повинен вийти таким же гарним і соковитим як на фото.

Використана література:

1.Сорока Г.І. Сучасні виховні системи та технології.– Харків, 2002.

2. Л. С. Дробот, Г. М. Мерсіянова Соціально-побутове орієнтування учнів допоміжної школи. – К.: Освіта, 1992р.

3. Л. С, Дробот, Н. І. Видрич Соціально-побутове орієнтування для вчителів та учнів допоміжної школи. – К.: ІСДО, 1995р.

4. Методичні рекомендації до занять із соціально-побутової орієнтації у 5-9 класах допоміжної школи. К.: ІСДО, 1994р.

5. Єременко І.Г. Видавництво: К.: Рад. школа. Рік видання: 1986.

Посилання на технологічну карту:  https://clck.ru/YtPW3

 

 

ВІДЕОРЕСУРСИ

  1. https://kahoot.it/challenge/01280279?challenge-id=4410eae7-4a2e-418d-9225-3992e77c25f7_1637156411256
  2. https://wordwall.net/play/25183/957/200
  3. https://www.youtube.com/watch?v=EFjbnHomuTU
  4. https://www.youtube.com/watch?v=cF12zH2unio - Відео-рецепт овочевого салату

 

 

Список використаних і рекомендованих джерел

  1. Овочеві страви https://klopotenko.com/uk/ovochevi-stravi-uk/
  2. 5 причин їсти овочі http://www.volyncard.in.ua/5reason/
  3. Рекомендації щодо здорового харчування дорослих https://moz.gov.ua/uploads/ckeditor/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/01122017_Basic_Recommendations-1.pdf

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора