A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Способи покращення якості продуктів. Як захистити себе від нітратів

Дата: 13.05.2022 09:00
Кількість переглядів: 92

Якість харчових продуктів — це сукупність властивостей товарів, що зумовлюють їх придатність задовольняти певні потреби лдини.  Вона  повинна відповідати вимогам стандартів. Якість будь-якого харчового продукту визнається за характерними для нього властивостями, які називають показниками якості.

Якість харчових продуктів залежить від факторів сфери виробництва і умов вирощування рослинної продукції, якості сировини, напівфабрикатів, технології їхнього оброблення, обладнання; факторів сфери розподілу  якості зберігання, транспортування, реалізації; факторів сфери споживання — якості короткочасного зберігання, споживання і засвоєння.

На Львівщині десятки людей потрапили до лікарні, поївши весняного салату. Сезонні овочі вклали на лікарняні ліжка дітей. Страшний біль у шлунку, блювота, запаморочення! Це все нітрати. 70% нітратів потрапляють в наш організм через овочі.

З’їли огірок, аж раптом заболіла голова? Підскочив тиск? Заболіло серце? Нітрати почали діяти. Якщо з добривом і стимуляторами росту переборщили, хімікати почнуть атакувати ваше серце. Кров згущується та не насичується кислородом. Це може призвести до інфаркту!

 Найгірше те, що нікуди нам від нітратів не дітися. Вони є абсолютно в усіх овочах. Навіть, якщо їх на своєму городі виростила ваша бабуся або ж ви самі.

Як захистити себе від нітратів?

  1. Перш, ніж їсти, замочіть овочі в холодній солоній воді на годину. Та неодмінно очищуйте шкірку, в ній найбільше шкідливих речовин.
  2. Бадилля кропу, петрушки, щавлю неодмінно відрізайте й викидайте! Нітрати ховаються саме там! Обирайте зелень з витягнутими, пружними листами. Без жовтизни.
  3. В редисі найбільш небезпечна нижня частина коренеплоду. В огірків і помідорів теж неодмінно відрізайте хвостики. І не їжте капустяний качан! Він теж нітратний. Лише листя!
  4. У жодному разі не давайте ранніх овочів дітям до п’яти років! Їхній маленький організм просто не може виробити стільки антитіл, щоб протистояти нітратам. Один огірок чи помідор може дитину вбити.
  5. Як би ми не старалися, частина нітратів все одно потрапить до нашого організму. Але не хвилюйтеся, їх можна вивести. Останні дослідженні довели, якщо регулярно вживати молоко та сир, концентрація нітратів в організмі зменшується майже на 80 %.
  6. Робите салат? Додайте до нього трішки лимонного соку – він нейтралізує дію нітратів.
  7. А ще займайтеся спортом. Фізична активність покращує обмін речовин. І нітрати виводяться з організму швидше.

 

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=S-uQC13Qh_A  - Нітрати;

 або

https://www.youtube.com/watch?v=BQeb3htDB1k

 - Нітрати у продуктах харчування та очистка стічних вод

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора