A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Принципи харчової безпеки

Дата: 16.05.2022 09:24
Кількість переглядів: 187

                Людина народжується здоровою, всі хвороби  приходять з їжею (Гіппократ)

        Щороку 7 червня відзначають Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Європейський Союз визначив безпечність харчових продуктів одним із пріоритетів своєї політики.

        Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразитів або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш як 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.

        За оцінкою ВООЗ, 600 млн людей, майже кожен десятий у світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 000 людей щорічно помирають через уживання небезпечних харчових продуктів.

40% недуг харчового походження припадає на дітей віком до п’яти років і зумовлює в середньому 125 000 випадків смерті малечі.

       Діарейні хвороби є найбільш поширеними недугами, що розвиваються внаслідок уживання неякісних харчових продуктів — щороку 550 млн людей захворюють і 230 000 вмирають через небезпечне харчування.

         Безпека харчових продуктів (англ. food safety) — це поняття, що включає обробку, підготовку і зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Отже, виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватися низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитися з принципами харчової безпеки та перш за все, навчитись оцінювати якість їжі.

Принцципи  харчової безпеки

  1.  Дотримуйтесь чистоти:

? Мийте руки перед тим як брати продукти і готувати їжу

? Мийте руки після туалету

? Вимийте та продезінфікуйте усі поверхні та кухонне приладдя, які використовуються при приготуванні їжі

? Убезпечте кухню та харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин

  1. Відокремлюйте сире від готового:

? Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від готової їжі та страв

? Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонним приладдям, таким як ножі та дошки

? Зберігайте продукти у закритому посуді для виключення контакту між сирими та готовими харчовими продуктами

? Не розміщуйте у холодильнику сирі продукти вище полиць із готовими стравами

  1. Ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти:

? Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця та морські продукти

 ? Доводьте такі страви, як супи та печеня до кипіння, щоб бути впевненими у досягненні температури 70 0 С

? При приготуванні м’яса або птиці їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими

 ? Рекомендується використання термометру 18

 ? Ретельно підігрівайте приготовлені страви

  1. Зберігайте харчові продукти при безпечній температурі

? Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі довше ніж на дві години

 ? Охолоджуйте без затримки усі приготовлені страви та продукти, які швидко псуються (бажано до менше ніж 5 оС)

      ? Тримайте приготовлені продукти гарячими (понад 60 оС) аж до подачі на стіл

      ? Не зберігайте приготовлену їжу довго навіть у холодильнику

 ? Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

  1. Обирайте свіжі та не зіпсовані харчові продукти

? Використовуйте чисту воду або очищуйте її

? Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти. Обирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.

 ? Ретельно мийте фрукти та овочі, особливо коли вони подаються у сирому вигляді

? Не вживайте продукти після закінчення їх терміну придатності

Харчування впливає на стан здоро­в'я, працездатність та тривалість життя людини. Це один з головних факторів, який визначає здоров'я нації, забезпечує нормальний розвиток людини. 

  1. https://phc.org.ua/news/kharchova-bezpeka-scho-potribno-znati  - Харчова безпека – що потрібно знати. URL

Найшкідливіші продукти:

  • Вироби з тіста – торти, печиво тощо.
  • Продукція фаст- фудів, локшина швидкого приготування.
  • Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси».
  • Чіпси - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру в оболонці фарбників і замінників смаку.
  • Солодкі газовані напої.
  • Шоколадні батончики.
  • Сосиски і ковбаси.
  • Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму.
  • Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників.
  • Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів.

Корисні продукти харчування:перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=4ysYgbh_7XQ

Помідори зайняли перше місце у списку корисних для людини продуктів харчування, складеного британськими фахівцями. Перше місце помідорам забезпечив високий вміст особливо активних антиоксидантів - лікопенів, а також вітаміну С. Проведені в останні роки дослідження показали, що помідори підтримують у здоровому стані серцево-судинну систему, а також здатні попереджати розвиток раку.

  • На другій позиції в списку - вівсяна каша. Вона містить велику кількість вітаміну Е, а також протеїну і клітковини, які надзвичайно необхідні для нормальної роботи організму.
  • Першу трійку замикають ківі. Ці фрукти містять вітаміни А, С і Е. В їх насінні знаходяться також жирні кислоти омега-3.
  • На четвертому місці - чорний виноград. Його антиоксиданти флавоноїди мають здатність не допускати утворення раку і сприяють підтримці здорового серця.
  • На п'ятій позиції - апельсини. Вони містять велику кількість вітаміну С, а також пектини. Останні знижують в організмі рівень шкідливого холестерину.
  • Потім іде броколі, оскільки має високу концентрацію антиоксидантів.
  • Авокадо містять жирні кислоти, що стабілізують у крові рівень цукру.
  • Часник містить стабілізуючий кров'яний тиск аліцин.
  • Оливкове масло, тому що багате антиоксидантами.
  • Яблука містять багато флавоноїдів - важливих антиоксидантів, які захищають організм від вільних радикалів і, до того ж, борються із запальними процесами.

Звичайно, це не весь перелік шкідливих та корисних продуктів харчування. Але озвученим не слід нехтувати, якщо хочете бути здоровим!

Практична робота

1.Перегляньте вміст вашого холодильника.

2.Ознайомтеся зі складниками , що входять до складу продуктів.

3.Чи відповідають ваші продукти принципам безпечного харчування?

 Список використаних і рекомендованих джерел. 

https://www.youtube.com/watch?v=4ysYgbh_7XQ

https://phc.org.ua/news/kharchova-bezpeka-scho-potribno-znati


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора