A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Тарілка здорового харчування

Дата: 04.05.2022 09:32
Кількість переглядів: 91

1.Основні принципи здорового харчування:

Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через негативний вплив на рівень цукру в крові.

Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові (ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка,  рис і продукти, виготовлені з них). Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.

Сила білка – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами

Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски.

Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, як-от оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.

Пийте воду, каву або чай. Відмовтеся від солодких напоїв. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день.

Будьте активні. Червоний чоловічок, який біжить уздовж «Тарілки здорового харчування» – це нагадування, що активність також важлива для контролю ваги.

Віддайте перевагу якості харчування.

Щоб розпочати використовувати «Тарілку здорового харчування», слід візуально поділити тарілку на чотири частини. Заповнювати тарілку варто таким чином, щоб кожну частину займала певна група продуктів: білкові страви, зернові, фрукти та овочі.

Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов'язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості.

Перегляньте:  - https://www.youtube.com/watch?v=mIu1O0VFsvM

 - «Тарілка здорового харчування»

2.Що таке «здорове харчування» за сучасними уявленнями?

 Перш за все, це поняття містить декілька компонентів, кожен з яких, однаково важливий. Людина має вживати таку кількість калорій, яку витрачає в часі своєї життєдіяльності. Адже усе зайве неминуче втілиться з часом у зайві кілограми.

Збалансованість, вживання основних нутрієнтів. Калорії людина має забезпечувати за рахунок здорових продуктів: овочі, фрукти, ягоди, бобові, злакові, горіхи, насіння, яйця, нежирне м’ясо, морська риба, молочні продукти.

Харчова безпека. Вона є спільною відповідальністю держави, бізнесу, який виробляє і продає ці продукти, і, зрештою, кожного з нас як споживачів цих продуктів, які ми маємо належним чином обирати, готувати і зберігати.

Задоволення від вживання їжі.

Доступність якісних харчових продуктів.

Здорова харчова поведінка.

 

 

Список використаних і рекомендованих джерел.

1. Їжа: «корисна» і «шкідлива». URLhttps://euromed.ua/ua/article/terapiya/eda-poleznaya-i-vrednaya

2. Рейтинг шкідливості продуктів. URL: https://tsn.ua/lady/zdorovye/zdorovyi-obraz-zhizni/reyting-shkidlivosti-produktiv-548018.html

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора