A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції. Причини і наслідки стигматизації і дискримінації

Дата: 18.04.2022 09:00
Кількість переглядів: 399

Кожний громадянин України знає, що його права гарантовані Конституцією. ВІЛ-позитивні люди також захищені законом. згідно із законодавством України:

* усі мають право на добровільну безкоштовну та анонімну діагностику щодо  інфікування ВІЛ;

* інформація про ВІЛ-інфікування єлікарською таємницею. Посадова  особа, яка порушила цей закон, має бути  притягнута до кримінальної відповідальності.

* люди з ВІЛ мають такі ж (рівні) права як і будь хто з гроамдян нашої країни.

Чи правильним є ствердження, що симптоми ВІЛ-інфекції подібні до симптомів інших хвороб? (Так. Багато симптомів, характерних для ВІЛ-інфекції, можна спостерігати при грипі.)

- Чи означає позитивний аналіз на ВІЛ, що людина хвора на СНІД? (Ні. Результати аналізу свідчать про те, що людина є носієм ВІЛ.)

- Чи є ВІЛ-інфікований хворим на СНІД? (Це залежить від стадії захворювання. ВІЛ-інфекція має кілька стадій, остання – СНІД. Від моменту зараження і до стадії СНІДу людина є лише носієм ВІЛ.)

- Як можна виявити зараження ВІЛ?(Факт зараження можна встановити тільки на підставі даних спеціального аналізу крові на наявність антитіл до вірусу імунодефіциту людини і ретельного медичного огляду.)

- Чому не ізолюють  ВІЛ-інфікованих для запобігання поширення цього захворювання? (ВІЛ не передається повітряно-крапельним шляхом, при рукостисканні, при спільній роботі або навчанні, при побутових контактах, тому для оточення ВІЛ-інфіковані не є небезпечними.)

 

Висновок: СНІД є не лише медичною, а й соціальною проблемою, як для самих ВІЛ-інфікованих, так і для їхніх рідних, близьких і всіх людей, які так чи інакше пов’язані з ними.

Трагізм ситуації полягає в її необоротності. ВІЛ-інфікована людина розуміє, що вона може заразити рідних, друзів, знайомих. Але ВІЛ-інфікований чи хворий на СНІД – це насамперед людина, наділена такими самими правами, почуттями, бажаннями, надіями, як і здорові люди.

Як ми повинні відноситися до таких людей? Як їм жити серед нас? Які вони мають права? На всі ці питання нам треба дати відповідь.

Перегляньте:

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора