A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Вівторок 12.05

Дата: 12.05.2020 09:55
Кількість переглядів: 191

Тема: Австралія. Маркус Френк Зузак "Крадійка книжок". Короткі відомості  про митця. "Крадійка книжок"- роман про другу світову війну.

.Автор Маркус Зусак. Книги, биография, отзывы — OZ.by

1. Прочитати та законспектувати  с.185-188.

2.Читати роман "Крадійка книжок".

3. Скласти паспорт твору.

Довідка.

М. Зузак народився 1975 року. Його батьки – вихідці з Австрії. Мати – німкеня. Батько працював маляром. Маркус молодший з чотирьох дітей. Живе він у Сіднеї з дружиною і донькою. Займається серфінгом і любить кіно.

Після прочитання творів Е. Хемінгуея «Старий і море» і П. Хеджеса «Що гризе Гілберта Грейса»  у нього виникло бажання створити власну книгу. Почав писати з 16 років. 1999 року був опублікований перший  роман  «The Underdog»,    після чого М. Зузак швидко став одним із найпопулярніших молодих письменників Австралії.

У своїх книгах Зузак, син робітників-іммігрантів із Австрії, розповідає історії про молодих людей, які борються з важкими життєвими обставинами, з власними внутрішніми проблемами, щоб змінити себе і своє життя.  Два романи Зузака про братів Вулфів «Fighting Ruben Wolfe» і «When Dogs Cry» (романи опубликовані в Сполучених Штатах під назвою «Getting the Girl») отримали позитивний відгук і увагу критиків одночасно в Австралії і США.

  Для письменника, який не бачив війни, важливо було передати історичний досвід людства і через сприйняття маленької людини, і з точки зору вічності. Відтворюючи апокаліптичні картини  знищення людини людиною, автор прагне дати читачеві найтяжчі і найважливіші уроки минулого. «Історія завжди вказує мені, звідки я, — сказав Зузак в одному з інтерв?ю. — Труднощі, через які пройшли мої батьки і їхня боротьба за те, щоб влаштувати життя – ось, напевно, основа всього, що я зміг досягти. Вважаю, без історії ми всі були б пусті».

Зображені в романі події мають безпосереднє відношення до родини Зузака. Письменника надихнула одна з драматичних історій часів Другої світової війни, розказаних матір?ю, яка пережила лихоліття. Саме її пізнаємо в головній героїні твору, Лізель Мемінгер.  Автобіографічність роману виявляється в професії прийомного батька дівчини: він  маляр, як і батько письменника. Ці персонажі змальовані з трепетним і ніжним почуттям, яке йде від теплих взаємин у родині письменника. Батьківську безмежну любов,  ніжність, піклування втілив автор в образі Ганса Хубермана. Лізель Мемінгер – уособлення синівської любові М. Зузака. Саме своїм батькам Елізабет і Хельмуту Зузакам  «з любов’ю і захопленням»  автор присвячує книгу.

«Книжковий злодій» відразу став бестселером. Написаний у 2006 році, він більш як 230 тижнів знаходився у списку «The New York Times Best Seller list» і став видавничою сенсацією: його тираж тільки на англійській мові перевищив 1,5 млн. екземплярів. Роман декілька років знаходився в top-30 одного з найбільших книжкових магазинів Amazon.com. За відгуками у світовій пресі, його називають «літературною перлиною», одним із найбільш незвичайних і переконливих австралійських романів нового часу.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора