A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Екологічна безпека. Проблема чистої води

Дата: 23.03.2022 10:16
Кількість переглядів: 76

   Люди, як і всі живі істоти, повинні мати у навколишньому середовищі все необхідне для своєї життєдіяльності: чисту воду, родючу землю, незабруднене повітря. Інакше їхньому життю і здоров’ю загрожує небезпека. 
   Вода — невід’ємна складова життя. Рослини на 90%, а тварини на 75% складаються з води. Без води людина може прожити лише кілька діб, а за рік вона випиває приблизно тонну води. Та люди використовують воду не лише для пиття і приготування їжі, а й для інших потреб: миття, прання, прибирання, промислового і сільськогосподарського виробництва.
   Так, для вирощування 1 кг пшениці потрібно 1,5 т води, для виробництва 1 кг пластмаси — приблизно 1 т, а 1 кг паперу — аж 100 т води.
  Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=5YvJy7vhunI – проблеми чистої води на землі (демонстраційні досліди)
   Дія забруднень не завжди виявляється швидко. Іноді шкідливі речовини накопичуються в організмі протягом тривалого часу і тільки згодом спричиняють захворювання. Однак добре відомо, що в місцях сильного забруднення довкілля люди частіше хворіють.
Забруднення води: хімічне, фізичне, теплове, біологічне
Очищення: промислове, побутове
Спосіб очищення: фізичний, хімічний, біологічний, механічний
    Чим загрожує використання неякісної питної води? Наприклад, з крана тече каламутна вода. Це може свідчити про те, що вона забруднена мікроорганізмами. Що каламутніша вода, то ймовірніше, що в ній містяться хвороботворні мікроби. Каламутність може бути ознакою надлишку заліза, марганцю чи цинку, які потрапляють у воду із заржавілих труб, або аварії на водогоні, внаслідок якої піднявся осад. У будь-якому разі не пий такої води, дізнайся причину забруднення.
    У старих будинках були водогінні труби зі свинцю. Тепер більшість із них замінили. Але якщо цього не зробили, слід мати на увазі, що свинець спричиняє у дітей порушення координації рухів і відставання в розвитку. Тому мешканцям цих будинків рекомендують щоранку на кілька хвилин відкривати кран і спускати воду, а перед використанням її для пиття і приготування їжі додатково пропускати крізь побутовий фільтр.
Багато людей в домашніх умовах доочищують питну воду за допомогою побутових фільтрів. 
Існує 3 основні види фільтрів:
1) фільтри, які прилаштовують на кран. Вони затримують часточки піску, глини та іржі;
2) фільтри з активованим вугіллям вилучають багато шкідливих речовин, але не затримують фтор і нітрати;
3) дистилятори і системи зворотного осмосу — відокремлюють з води більшість домішок, але водночас вилучають необхідні організму кальцій і магній і позбавляють воду смаку.
    І все ж основний процес очищення питної води здійснюють на водозабірних станціях, адже від цього залежить здоров’я населення. Він потребує значних матеріальних витрат і людської праці.
Небезпека купання у забруднених водоймах
    У спеку в людини розширюються потові залози. Крізь них у забруднених водоймах в організм можуть потрапити токсини та різні інфекції. Особливо небезпечне купання для дітей, які бавляться у воді й часто ковтають її.
Наслідком купання у забруднених водоймах може бути зараження кишковими інфекціями і захворюваннями шкіри (дерматитами).

Закріпи знання (прочитай підручник с.133-138)
Перевір свої знання за посиланням: https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=7921406 
Код доступу   7921406


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора