A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Лівобережна Гетьманщина наприкінці ХУІІ ст. Початок гетьманування І.Мазепи

Дата: 16.03.2021 10:41
Кількість переглядів: 442

Опрацювати параграф підручника 26. Переглянути відеоурок

1

Д.з: На основі тексту підручнака та нище даного матеріалу скласти таблицю 

"Внутрішня та зовнішня політика І. Мазепи"

Внутрішня політика І.Мазепи Зовнішня політика І.Мазепи
   

 Прихід до влади Гетьманування Івана Мазепи (1687 – 1709) У 1687 р. І. Мазепа підписав з Московським царством Коломацькі статті, які обмежували права та привілеї Гетьманщини. В основі Коломацьких статей були Глухівські статті Д. Многогрішного. Коломацькі статті (1687 р.) 1) гетьман не мав права без царського указу зміщувати з посад козацьку старшину, а старшина скидати гетьмана; 2) у Батурині розміщувався полк російських військ; 3) гетьману заборонялося мати зносини з іншими державами; 4) заохочувалися шлюби між українцями та росіянами; 5) реєстр становив 30 тис. осіб Завдання. Виписати умови Коломацьких статей у зошит.

Внутрішня політика І. Мазепи

І. Мазепа – один з найбагатших феодалів у Європі, високоосвічена людина.

Займався активною культурно-просвітницькою діяльністю: будував та реставрував православні храми, побудував корпус Києво-Могилянської колегії й домігся надання йому у 1701 р. статусу академії.

І. Мазепа мріяв про об’єднання України під своєю владою, сприяв формуванню аристократичної верхівки українського суспільства, тобто перетворення козацької старшини на освічену шляхетську верству – «бунчукових товаришів».

Бунчукові товариші – частина козацької старшини в Гетьманщині кінця ХVII – XVIII ст., яка хоч і не займала військово-адміністративних посад, але перебувала під покровительством гетьмана і за рангом трохи нижче за полковника. Уперше бунчукові товариші як привілейований клас старшини формується за гетьмана І. Самойоловича. У 1701 р. І.

Мазепа видав універсал про запровадження на Лівобережжі дводенної на тиждень панщини, що означало початок повернення до закріпачення селян. За це в народі І. Мазепу прозвали «вітчимом України».

У 1704 р. війська І. Мазепи, придушивши антипольське повстання С. Палія, зайняли Правобережжя., яке перейшло під владу гетьмана. До 1709 р. І. Мазепа фактично був гетьманом об’єднаної України.

 Зовнішня політика І. Мазепи

У 1689 р. І. Мазепа брав участь у другому Кримському поході українських та російських військ у Крим, який також як і перший похід зазнав невдачі.

Українські козаки змушені були постійно брати участь у військових походах на боці Росії.

У 1700 р. розпочалася Північна війна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора