A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Безпека харчування. Вибір продуктів. Профілактика захворювань незбалансованого харчування. Харчові добавки

Дата: 10.11.2021 10:51
Кількість переглядів: 543

Пригадаємо сучасні принципи раціонального харчування, проаналізуємо небезпеки модних дієт, ознайомимося з міфами та фактами про дієти, з’ясуємо негативні наслідки нездорового харчування

«Здоров’я значно більше залежить від наших звичок та харчування,  ніж від майстерності лікаря (Д.Леббок)  

Тільки-но прийшов зі школи –
Поспішаю вже до столу,
Бо зі школи довгий шлях ,
300 метрів, просто жах!
Щоби скоротить дорогу
Взяли з другом по хот-догу.
Ми їх на ходу жували,
«Пепсі-колу» попивали.
Та бурчить у животі…
Знаю – вдома на плиті
Плов лишився від сніданку
(готувала мама зранку,
Й наказала: «Пам’ятай,
В холодильник заховай!»).
Та підвів мене будильник,
Де ж згадать про холодильник!
Поки гріється обід
Хоч чайку напитись слід,
Ще й халвою закусити.
Зразу ж телика включити,
Бо дивитись бойовик
Я з тарілочкою звик.
Зникла їжа із тарілки,
Я й не зчувсь, як схрумав стільки!
Любі друзі, поясніть,
Чому  мій  живіт болить?

У збереженні здоров'я не останнє місце займає харчування. Давайте з’ясуємо, для чого ми їмо. Їжа забезпечує людину енергією,їжа дає можливість рости, їжа впливає на зовнішність, їжа впливає на розумовий розвиток, приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитися з основами безпечного харчування й, перш за все, навчитись оцінювати якість їжі. Виробляючи у собі вміння самостійно приймати рішення, ви зможете правильно вибирати продукти, вживати лише корисну їжу.

- Давайте з’ясуємо, чи правильно ви харчуєтесь?
Тест
Якщо ви завжди дотримуєтесь цього правила, поставте собі 2 бали, якщо тільки іноді – 1 бал, якщо зовсім не дотримуєтесь – 0.
1. Їжу вживати 3-4 рази на день, у певний час, не частіше, ніж через 3-4 год.
2. Пережовувати їжу повільно і ретельно.
3. Ввечері не пити міцний чай, каву.
4. Цукор замінити медом, фруктами, ягодами.
5. Білий хліб їсти якомога рідше, а житній частіше.
6. Намагатися обходитись без солі.
7. Воду пити невеликими порціями.
8. Їжа має бути свіжо приготовленою, не надто гарячою чи холодною.
9. Сідати за стіл тільки тоді, коли хочеться їсти.
Оцінка результатів: якщо сума балів дорівнює 18 – харчування повністю відповідає вимогам до раціонального харчування, 16-17 - близьке до правильного, 10-15 – задовільне, менше 10 – незадовільне.

 Щоб людина була здоровою , вона повинна раціонально харчуватися . В організм з їжею повинні надходити всі необхідні поживні речовини: білки, жири , вуглеводи , вітаміни . Співвідношення між білками, жирами та вуглеводами має становити 1:1:4. У разі підвищення фізичних навантажень це співвідношення становить 1:1:6. Окрім цього людині для нормально життя потрібні мінеральні речовини та вітаміни.

                          Гра «Як ви відрізняєте корисну їжу від некорисної?»

1.Корисно об'їдатися цукерками та тістечками. Так чи ні?
2. Ви повинні їсти 16 разів на день. Так чи ні?
3. Ви повинні вживати корисну та свіжу їжу, яка зберігає ваше здоров'я. Так чи ні?
4. Ви повинні їсти різноманітні продукти — м'ясо, рибу, молоко. Так чи ні?
5. Вам корисно їсти тільки макарони. Так чи ні?
6. Ви повинні їсти більше овочів та фруктів, тому що в них багато вітамінів. Так чи ні?
7. Корисно їсти смажену масну їжу. Так чи ні?
Висновок: отже, дітям корисно їсти різноманітні свіжі продукти: молоко, рибу, м'ясо. Не можна вживати якийсь один продукт, тоді ваш організм не отримає потрібних йому речовин. Треба їсти більше овочів то фруктів, тому що там багато вітамінів. Не можна їсти солодощі надмірно, бо це шкодить зубам і шлунку.
- Як ви розумієте вислів: «Сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові»? Переїдання призводить до поганого травлення, перевантаження організму, хвороб. Потрібно вставати з-за столу з невеликим відчуттям голоду.

Вибір продуктів харчування

    1. Враховуємо  термін придатності (зазначений на етикетках, упаковках і ін);
    2. Читаємо інформацію на упаковці(спеціальні позначки – вимоги стандарту, продукт без ГМО, маса «нетто» та ін.
    3. Звертаємо увагу на небезпечні речовини в продуктах харчування – харчові добавки та консерванти. (найбільш небезпечними харчовими добавками є Е121, Е123, Е124, Е127, Е128, Е240(можуть викликати онкологічні захворювання); Е310, Е311, Е312(можуть викликати висипання на шкірі); Е626, Е627, Е628(можуть викликати шлункові розлади)

Харчові добавки — це хімічні речовини, що додаються до харчових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення поживної цінності або запобігання псуванню продукту під час зберігання.

 

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=Ky9X2q85hTo    - харчові добавки

Правила вибору корисної для здоров'я їжі.
1. Утримуйтеся від вживання жирної їжі.
2. Не споживайте занадто гостру й солону їжу.
3. У міру їжте солодке.
4. Їжте якомога більше овочів і фруктів.
5. Не переїдайте.
6. Їжте свіжоприготовану їжу, що легко засвоюється.
7. Ретельно пережовуйте їжу.

       Дієтичне харчування - це лікувальне та профілактичне харчування, що поєднує в собі комплекс збалансованих вітамінів, мінералів, білків, жирів і вуглеводів. Якщо ви зберетеся дотримуватися принципів дієтичного харчування, то вам слід заздалегідь знати, що це процес тривалий і дуже трудомісткий. Головне - домогтися у своєму раціоні повної гармонії і збалансованості. Будьте готові, що вживання певних продуктів харчування доведеться повністю виключити зі свого раціону, інших - істотно обмежити. Головне при коригуванні раціону не виключити життєво необхідні продукти, відсутність яких може привести вас не до хорошого результату, а прямо до лікаря.

(За матеріалами сайту: http://cikavi-faktu.pp.ua/1319-dyetichne-harchuvannya.html)

Міфи та факти про дієти

Міф: Велика кількість дієт є універсальними для всіх і допомагають усім.

Факт: Усі лікарі-дієтологи стверджують, що підбір харчування повинний бути суто індивідуальним, з урахуванням захворювань. Організму кожної окремої людини притаманні свої особливості: одному певна дієта підійде добре, а іншому — ні.

Міф: Не можна снідати під час дієти, або не треба вечеряти, або взагалі для ефективності дієти краще голодувати.

Факт: У жодному разі не слід голодувати. Пропускати прийоми їжі — це найпростіший спосіб зіпсувати дієту й нашкодити собі.

Міф: Існує хороша й погана їжа.

Факт: Картопляне пюре й картопляні чіпси — геть різна їжа, хоча по суті це один і той самий продукт. Тому треба розуміти, що немає однозначно «корисних» або однозначно «шкідливих» продуктів і все залежить від способу приготування, їхнього складу, кількості.

Міф: Від жирної їжі гладшають, краще її зовсім не вживати.

Факт: 1 г жирів містить удвічі більше калорій, ніж 1 г білків або вуглеводів, що робить жирні страви калорійнішими. Саме це дозволяє жирам ефективно й надовго втамувати голод. Організм не може існувати без жирів. Але жири є різними, і їхня корисність чи шкідливість залежить від їхнього складу й кількості.

Міф: Чим більш нестерпна дієта, тим більш вона ефективна й корисна.

Факт: Насправді грамотно розроблена індивідуальна дієта є й ефективною, і приємною, такою, яка не призводить до негативних емоційних проявів чи напруженого стану організму.

Міф: Треба замінити весь раціон харчування на фрукти та овочі — це буде корисним для організму.

Факт: Фрукти та овочі є корисними лише в разі повноцінного харчування, коли їжа є різноманітною й, окрім фруктів та овочів, включає м’ясо, рибу, молоко, масло, інші необхідні для життєдіяльності організму продукти.

         Треба знати, що перед тим як сісти на дієту, потрібно обов’язково порадитися з лікарем, здати необхідні аналізи й не очікувати від дієти якнайшвидших результатів.

Опорні точки. Дієтою називають харчовий режим, який установлюють

для здорових і хворих людей, відповідно до їх віку, статури, професії, клімату, пори року. Неякісне й незбалансоване харчування може призводити до різних

захворювань. Харчові добавки — це хімічні речовини, що додаються до харчових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення поживної цінності або запобігання псуванню продукту під час зберігання. Це лише доповнення до правильного харчування. Вони жодним чином не можуть

замінити правильне харчування.

Перегляньте: https://drive.google.com/file/d/1YkNNk_LnodECtEHqpI_hgv7-pI5WxtRZ/view  - дієтичне харчування. Негативні наслідки незбалансованого харчування. Харчові добавки.

Домашнє завдання: прочитати §7

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора