A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Сучасне уявлення про здоров’я. Взаємозв’язок фізичної, психічної, соціальної і духовної складових здоров’я. Чинники, що впливають на показники здоров’я населення

Дата: 30.10.2021 11:07
Кількість переглядів: 117

Ви порівняєте медичний і холістичний підходи до здоров'я; проаналізуєте взаємозв'язок окремих складових здоров'я; оціните рівень сформованості своїх житєвих навичок.

Пройдіть тест, відповідаючи на запитання "так" чи "ні"

  1. Чи завжди ви принципові у важливих питаннях?
  2. Чи даєте поради іншим у складних життєвих ситуаціях?
  3. Чи аналізуєте та коригуєте власні цінності?
  4. Чи обговорюєте свої переконання з оточуючими?
  5. Чи є ви авторитетом для однолітків?
  6. Чи маєте свою думку з того чи іншого питання?
  7. Чи намагаєтесь не відступати від своїх принципів?
  8. Чи справедливо ставитесь до інших?
  9. Чи зіставляєте власні цінності з цінностями оточуючих?
  10. Чи дотримуєтеся здорового способу життя?

Якщо на більшість запитань ви відповіли «ні», вам слід замислитись над своїми життєвими принципами. Якщо їх не переглянете, вам буде важко реалізувати свої плани, досягти успіху в житті.

Людина повинна сама турбуватись і дбати про своє здоровя, зміцнювати його, розвивати здоров’язбережувальні навички.

Учені вважають, що здоров'я — це «стан повного фізичного, духовного й соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб та фізичних дефектів». А от у побутовому розумінні здоров'я — це всього-на-всього відсутність хвороб. Багатьох людей, перш за все, цікавить фізична складова здоров'я, проте вона не єдина, хоча й є дуже важливою.

Отже, щоб бути здоровим, недостатньо мати тільки здорове тіло. Адже, якщо людина не живе духовним життям, її фізичні резерви швидко вичерпуються, що неминуче призведе до хвороби. Якщо людина перебуває тривалий час в атмосфері страху, стресу, це може призвести до онкологічних, серцево-судинних чи психічних захворювань.

І навпаки, в історії людства відомі випадки, коли завдяки великій духовності та вірі люди з надзвичайно важкими захворюваннями чи травмами не тільки одужували, але й поверталися до активного життя.

Отже, здоров'я значною мірою залежить від умов життя і праці, що визначаються політичним устроєм і рівнем соціально-економічного розвитку держави, а також від екологічних і географічних чинників навколишнього середовища. Головним же чином воно залежить від способу життя людини, її духовності, світогляду, ставлення до власного здоров'я та до інших людей і природи .

Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ),

здоров'я визначається надзвичайно різними складовими. 

   Вони взаємопов'язані, й кожна з них робить свій внесок у здоров'я людини. Людину вважають здоровою тільки тоді, коли вона здорова фізично, соціально, психічно і духовно.

Однак сьогодні – 21 сторіччя, в якому здоров’я людини пов’язують ще з більшою кількістю ознак її благополуччя – духовним, емоційним, інтелектуальним, соціальним і звісно ж фізичним. Так, на сьогодні, вже можна виділити п’ять, а не чотири, основних складових здоров’яфізична; соціальна; емоційна; інтелектуальна; духовна. Усі вони взаємопов'язані і взаємообумовлені.

   Чинники, що впливають на показники здоров’я населення

Чинникпоняття, похідне від поняття «чинити», «діяти», «здійснювати певний вчинок, дію», тобто «те, що чинить, здійснює вплив, діюче»; рушійна сила, умова, причина будь-якого процесу, що визначає його характер або одну з визначних рис. Серед синонімів цього поняття — поняття «фактор», яке походить від латинського слова «facere» («діяти», «виробляти», «примножувати»).

Опрацювати текст, знайти приклади складових здоров’я (записати складові по черзі в зошит).

«Після важкого дня у мене болить голова  – це стає причиною роздратування,  яка робить мене або пасивною, або надзвичайно активною у спілкуванні. Як наслідок, я порушую правила спілкування: можу накричати несправедливо на брата або батьків».  «Я не вивчила домашнє завдання, тому що не встигла. Отримала низький бал, внаслідок чого у мене поганий настрій. «Коли я хворіла, то була дуже агресивною, могла прикрикнути або підвищити голос під час розмови з мамою. Водночас могла бути апатичною. Лінь  виконувати домашні завдання, йти на танцювальний гурток. Мене заставляли. Я знервувалась».

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання.

Олена полюбляє в’язати й витрачає на в’язання багато часу. Вона створює чудові речі, які потім дарує рідним і друзям.

  • Як це захоплення впливає на різні складові її здоров’я?

Д/з: опрацювати параграф 3,4

  1. Підготувати пам’ятку у вигляді буклету «Здоровий спосіб життя»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора