A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Вівторок 06.04

Дата: 06.04.2021 11:16
Кількість переглядів: 709

Тема: Сучасна література. У колі добрих друзів. Роальд Дал "Чарлі і шоколадна фабрика.

1. Прочитати інформацію, біографію законспектувати.

«Діти! Чого там довго думати, негайно купуйте цю книгу або беріть її в бібліотеці й читайте. Тільки не читайте на уроці, тому що вчителька відбере книгу та читатиме сама. (Якщо у неї, звісно, не візьме книгу директор.)

Написав цю книгу англійський письменник Роальд Дал. Це, мабуть, найвеселіший англійський письменник за останні сімдесят років. І його дуже люблять англійські, американські та різні інші діти. Тому що його книги давно гуляють світом. А до нас примандрувала тільки його перша книга.

Не всі герої цієї книги вам сподобаються. Боюсь, на сторінках зібрані далеко не ангели. Але головний герой - наша людина. Він абсолютно бідний і страшенно чесний. Що стосується шоколаду, то його на сторінках цієї книги стільки й описаний він так смачно, що під час читання ви почуватиметеся людьми, живіт яких наповнений цілою коробкою шоколадних цукерок.

Отже, відкривайте обкладинку цієї коробки ... тобто книги. І сміливо читайте її. Якщо вам траплятимуться незнайомі назви цукерок і солодощів, звертайтесь до батьків і до бабусь. Вони їх пам'ятають і вам пояснять»,- так написав відомий дитячий письменник Едуард Успенський у передмові до російського перекладу книги Р. Дала «Чарлі й шоколадна фабрика». Сьогодні познайомимося із цим письменником та його книгою і ми.

 

Роальд Дал народився 13 вересня 1916 року в місті Лландаффі, у Південному Уельсі ( Велика Британія)  у норвезькій сім’ї.  Батьки назвали хлопчика на честь норвезького мандрівника Роальда Амундсена., котрий здійснив подорожі  на Південний і Північний полюси.  Батькам хотілося, щоб їхній син також відкрив невідоме, і вони не помилилися. Роальд Дал відкрив нові шляхи в галузі художньої літератури, вважається одним із визначних митців  сучасності.

Літературне кредо письменника : «Я пишу тільки про те, що захвачує дух чи смішить. Діти знають, що  я  на їхньому боці»  (  Роальд Дал)

Сім'я Далів переїхала з Норвегії 1880 року, після чого оселилася у Кардіффі. Хоча родина переїхала в Англію задовго до народження Роальда, проте в ній спілкувалися норвезькою мовою, читали книги норвезьких авторів, дотримувалися національних звичаїв. Вони були щасливою повною сім'єю, аж до 1920 року. Роальду виповнилося чотири роки, коли не стало його семирічної сестри Астрі, а за потім і батька. Мати Роальда вирішила не повертатися у Норвегію до родичів, залишитись в Англії - чоловік завжди бажав, щоб діти отримали класичну британську освіту.

Маленький Роальд не поділяв батькового захоплення англійською системою освіти та вже в перші роки навчання змінив кілька шкіл. Однією з них був пансіонат Святого Петра для хлопчиків, під час навчання у якому Роальд був доволі далеко від своїх рідних і, щоб не померти від нудьги й туги, щодня писав мамі довгі листи. Його любили однокласники, вчителі були ним задоволені, частенько називали гордістю школи: Дал був міцним і високим хлопцем (його зріст був 1,98 м), чудовим атлетом, капітаном футбольної команди,

захоплювався фотографією, устигав і вчитися, і працювати на шоколадній фабриці, що й послужило йому матеріалом для написання повісті «Чарлі й шоколадна фабрика». Але школу Роальд не любив. Утім, середню освіту Дал все ж таки отримав у школі «Рептоне» в містечку Дербішир.

Завершивши навчання у школі, Роальд вирішив не вступати до університету. Натомість 1934 року він пішов працювати в компанію Shell і у 20 років поїхав у Танзанію. Там, в Африці, він дізнається про початок Другої світової війни та, не розмірковуючи, ухвалює рішення вступити до Королівських військово-повітряних

військ. Навчальний корпус розташувався в Кенії, а техніку польотів новачки відшліфовували в Іраку, неподалік від Багдада. Під час одного з польотів над пустелею пілот-офіцер Дал мало не загинув. У госпіталі в Олександрії лікар запевняв Роальда, що літати він вже ніколи не зможе. Однак п'ять місяців потому, у лютому

1941 року, Дал зробив справжній бойовий виліт.

Почав писати Роальд 1942-го. У першому творі, «Шматок торта», йшлося саме про аварію в Єгипті, проте видавець наполіг на зміні назви, і повість вийшла друком під назвою «Падіння в Лівії ». «Мені заплатили 900 доларів і дали перепустку в літературу»,- жартував Дал.

Письменник створив 17 книг для дітей.  Писав  автор книги  в першу чергу для своїх дітей. Він говорив: «Якби я не мав власних дітей, я б ніколи не писав дитячих книжок»

Він був одружений з Патрісією Ніл.  Патрісія Ніл    була відомою голлівудською акторкою і здобула «Оскара» за головну роль у фільмі «Джерело».  У них  було п’ятеро дітей ( одна донька померла у віці семи років).

  Як батько великого сімейства, Роальд багато писав для дітей. Вечорами, перед сном, він завжди приходив до своїх  дітей та розповідав їм вигадані і написані ним історії та казки. За свої прекрасні містичні оповідання він був відмічений, як кращий автор містичного жанру 1980 року.

У США Роальд познайомився з Уолтом Діснеєм і показав йому свою  першу книгу «Гремліни». Ця історія дуже сподобалась великому Діснею, він навіть хотів знімати фільм.

Повісті  для  дітей: «Гремліни» ( 1943),  «Джеймс і гігантський персик» ( 1962), «Чарлі і шоколадна фабрика» ( 1964),  «Чудесний містер Фокс» ( 1970), «Величезний крокодил» ( 1978), «Матильда» ( 1988 )

Правду кажучи, Дал написав свою першу дитячу історію («Джеймс і гігантський персик», 1966) для власних малюків і не збирався її публікувати. Однак родина письменника вмовила його змінити своє рішення, і світова громадськість щиро їм удячна за це.

За сюжетом повісті «Чарлі й шоколадна фабрика» 2005 року був знятий дитячий художній фільм, і діти - вже онуки читачів першого видання - переглядали його із захопленням. І знову журналісти намагалися дізнатися в автора: у чому секрет популярності книги, що такого особливого в ній, в її головному героєві, звичайній дитині, далеко не ідеальній? «Все просто: я завжди на боці дітей, і вони знають про це», - пояснював письменник.

У 1990 році у Роальда Дала виявили анемію. У цьому ж році, в Оксфорді, він помер. Його поховали біля Вестмінстерського абатства по обряду вікінгів, з улюбленими предметами: більярдним києм, пляшкою бургундського, шоколадними цукерками та олівцями. День народження письменника, 13 вересня, відзначається у всьому світі як день Дала.

Історія написання «Чарлі і шоколадна фабрика»

Одна з найвідоміших книг письменника – повість «Чарлі і шоколадна фабрика».  Робота над книгою велася в1961-1962 рр..  Це був нелегкий період у житті письменника (тяжко захворів син, а через рік помирає донька). Щоб підтримати своїх дітей (всього їх було п'ятеро) Даль став придумувати для них казки. «Звичайно, я розповідав їм різні історії щовечора - згадує письменник. - Деякі з них були жахливі. Але раз чи два діти говорили: «А можна дізнатися продовження історії, яку ти розповідав останній раз?» Так я почав писати «Джеймса». Це так сподобалося мені, що, не зупиняючись, я перейшов прямо до «Чарлі».

За словами Дала, основою казки послужили дитячі враження автора. Під час навчання в школі-інтернаті «Рептоне» він і інші хлопчики отримували цікаві подарунки. «Час від часу кожен хлопчик нашої школи отримував просту сіру картонну коробку, - пише Даль в автобіографічній повісті «Хлопчик». - Хочете вірте, хочете ні, це був подарунок від великої шоколадної фабрики «Кедбері». «…Я не сумніваюся, що пізніше, тридцять п'ять тому, коли я роздумував над сюжетом моєї другої книги для дітей, я згадав ті маленькі картонні коробки та шоколадки-новинки всередині них і почав писати книгу під назвою «Чарлі і шоколадна фабрика».

В 1971 році на екрани вийшов фільм «Віллі Вонка і шоколадна фабрика», знятий режисером Мелом Стюартом. Але фільм не сподобався самому автору, бо багато уваги приділялося Вонці, хоча Дал говорив, що книга про Чарлі. Вдруге книга екранізована в 2005 році режисером Тімом Бертоном, з Джонні Деппом у ролі Вонки. Крім кіноверсій існує ряд мюзиклів, інсценізацій та аудіокниг.  А також сюжети твору використовуються у мультсеріалах, іграх, атракціонах

У підручнику твору немає, тому починаємо читтати онлайн або взяти книгу у бібліотеці ( якщо вона є). Читаємо розділ 1-6

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора