A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Вівторок 9.11

Дата: 09.11.2021 11:23
Кількість переглядів: 119

Тема:  Система образів роману.

Законспектувати, зробити схеми з поданої інформації.

Джим Гокінс- головний персонаж роману. Саме його вчинки рухають розвиток сюжетної лінії твору. Джім Гокінс бере активну участь у всіх подіях: він заприятелював з Біллі Бонсом, викрав карту Острова скарбів зі скрині померлого пірата, розкрив змову «джентльменів удачі» під час мандрівки до острова Кістяка, знайшов Бена Ганна, вбив ізреєля Гендса й відвів «Іспаньйолу» до Північної бухти та став каменем спотикання у протистоянні Джона Сілвера та залишків його шайки. Саме завдячуючи Джіму Гокінсу події завершилися щасливо для шукачів скарбів.

Лікар Девід Лівсі - джентльмен у прямому значенні цього слова, лікар і суддя, людина виняткової хоробрості й порядності. Завжди готовий без вагань виконати свій людський і професійний обов'язок. Був учасником битви при Фонтенуа (1745.)

 Схема «Уроки острова»

 

Джим Хокінс

Зрозумів:

Навчився:

за свої вчинки потрібно відповідати;

честь, обов'язок, милосердя, любов до ближнього - основа життя;

не золото править світом;

справжні друзі - неоціненний скарб

володіти собою;

виживати в екстремальній ситуації;

керувати кораблем;

орієнтуватися на місцевості;

здобувати паливо

 

 Трелоні - багатий землевласник, став спонсором пошукової експедиції за скарбами Флінта. Через своє аристократичне походження претендував на лідерство, але його надмірна балакучість та некомпетентність стали причиною того, що більшість команди «Еспаньйоли» склали головорізи покійного Флінта. Поступився правом командування капітанові Смоллету, коли дізнався про заколот піратів.

 Смоллет професійний моряк, ідеально володіє знаннями з навігації та організації корабельного побуту. Людина залізної сили волі, витримки й виняткової порядності. Під час штурму блокгаузу отримав два поранення.

 Бен Ганн - колишній пірат, разом з капітаном Флінтом плавав на «Моржі». Став свідком закопування скарбів Флінта на острові Кістяка. За непокору піратом був покараний залишений на острові. За три роки вимушеної самотності щиро розкаявся у своїх злочинах, знайшов головну частину скарбів Флінта й переніс їх до своєї печери. Завдяки човну Бена Ганна Джім Гжінс зміг перевести «Еспаньйолу» в безпечне місце. Завдяки введенню в систему образів роману «Острів скарбів» персонажа на ім'я Бен Ганн у шукачів скарбів з'явилася потужна підтримка людини, яка досконало знає острів й володіє скарбами Флінта. Крім того, автор проводить думку про те, що піратство не приносить щастя людині, більш того, навіть розкаявшись у своїх гріхах, Бен Ганн не може остаточно позбавитися від шкідливих звичок минулого (від пиятики) й швидко втрачає свої гроші. Цікаво, що про перебування Бена Ганна на острові Кістяка написав книгу інший англійський письменник, Р.Ф. Делдерфілд «Пригоди Бена Ганна».)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора