A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Роль холестерину в організмі людини. Вміст холестерину в харчових продуктах

Дата: 09.05.2022 12:35
Кількість переглядів: 171

 Здорова людина буває нещасною, але хвора не може бути щасливою. (Микола Амосов)

Неправильне харчування негативно впливає на розвиток організму, знижує його захисні сили, може бути причиною багатьох хвороб. Харчування безпосередньо впливає на ріст, розвиток, самопочуття, а також фізичний і розумовий стан особистості. Харчуванню відводиться одне з перших місць у профілактиці атеросклерозу, ожиріння, нирковокам'яної та виразкової хвороб, гастриту, подагри, цукрового діабету тощо. Існує навіть наука про харчування. У кожного з дитинства формується певний стереотип харчування, закріплюються певні звички.

Дослідження виявило дуже високу поширеність неінфекційних захворювань, їх поведінкових і біологічних факторів ризику в Україні, а саме: високі рівні споживання алкоголю та тютюну, надмірне споживання солі та недостатньої кількості фруктів й овочів в раціоні. Незважаючи на відносно низький рівень недостатньої фізичної активності, надмірна вага та ожиріння широко поширені в країні. 

Тепер розглянемо детально: що ж таке холестерин? Це органічна (тобто природна) жироподібна сполука, воскоподібна речовина, яка не розчиняється у воді, відповідно, і в крові теж. Для нас це надзвичайно важлива сполука, яка формує клітинні мембрани і, відповідно, входить до складу всіх тканин організму.

Роль холестерину для здоров’я людини переоцінити неможливо! Це не просто будівельний матеріал для мембран усіх клітин організму – з холестерину синтезується безліч гормонів, в тому числі стероїдних (тестостерон), а також низка вітамінів, зокрема гормоноподібна сполука – вітамін Д . Холестерин – також важлива складова жовчі.

Холестерин надходить до нашого організму з двох основних джерел: частину виробляє печінка, решту ми отримуємо з їжею. Приблизно 70-80% холестерину виробляється самим організмом для власних потреб і лише 20-30% людина отримує з продуктів, які вживає. (Невтішна новина для веганів: екзогенний холестерин ми можемо отримувати лише із тваринних жирів.)

Тож, зрозуміло, що холестерин навряд чи можна так однозначно назвати ворогом. З іншого боку, високий рівень холестерину є основним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема інфаркту та ішемічного інсульту.

Перегляд відео «Гарний і поганий холестерин» за посиланням https://youtu.be/z-2J5dkvatw?t=27

Існує два типи холестерину: "хороший" і "поганий".

"Поганий" – це ліпопротеїд низької щільності, є причиною закупорки судин.

Високий рівень "поганого" холестерину (до 3 ммоль/л для людей не з групи ризику, та до 1,8 ммоль/л для групи ризику) може стати причиною виникнення низки серцево-судинних хвороб, зокрема інфаркту. 

"Хороший" холестерин ? це ліпопротеїд високої щільності, який в тому числі усуває "поганий" холестерин зі стінок судин і сприяє прохідності артерій та вен. Саме він є основою для синтезу гормонів та інших сполук. Його в організмі повинно бути якомога більше.

Рівень загального холестерину в крові здорової людини не повинен перевищувати 5 ммоль/л. Для людей з групи ризику цей показник - 4 ммоль/л.

https://life.liga.net/porady/article/horoshiy-plohoy-zloy-vrachi-o-polze-i-vrede-holesterinu

2. Продукти харчування, що містять холестерин.

Продукти містять багато холестерину: сало, яйця, сметана, жирні сири і м’ясо, деякі кондитерські вироби і т.п. ( Найбільше холестерину міститься в таких продуктах: яйцях – 0,57 %; вершковому маслі – 0,17-0,27 %; печінки – 0,13-0,27 %; м’ясі – 0,06-0,1 %; рибі – до 0,3 %).

 Добова норма холестерину – в середньому 2,5 г. З’їв 2 яйця – вважай норма перевиконана. Втім, для продовження життя, мабуть слід прагнути до мінімального надходженню холестерину в організм. Низький вміст холестерину не приводить до якихось серйозних проблем, а ось шкідливу дію холестерину доведено на 100 %.

 https://dovidka.biz.ua/u-yakih-produktah-mistitsya-holesterin/

3. Як підтримувати здоровий баланс холестерину.

Щоб збільшити кількість "хорошого" і знизити рівень "поганого" холестерину, лікарі з Гарвардської медичної школи рекомендують дотримуватися простих порад.

  • Займайтеся спортом. Навіть помірні фізичні навантаження на кшталт активних прогулянок на свіжому повітрі сприяють синтезу "хорошого" холестерину в організмі.    
  • Контролюйте вагу. Надмірна вага сприяє не лише підвищенню рівня "поганого" холестерину, але є і причиною високого артеріального тиску і високого рівня цукру в крові. Якщо ви маєте надмірну вагу, зменшіть її на 5-10%, і це вже буде першим кроком до нормалізації рівня холестерину.
  • Відмовтесь від трансжирів. Транс-жири ? це різновид ненасичених жирів з високим вмістом транс-ізомерів жирних кислот. Штучні транс-ізомери жирних кислот утворюються під час гідрогенізації олій, смаження їжі та у промисловому виробництві випічки.
  • Уникайте швидких вуглеводів. Намагайтеся споживати менше продуктів зі швидких вуглеводів, які засвоюються організмом максимально швидко, наприклад, біле борошно. Ліпше замінити цілозерновим борошном.
  • Відмовтеся від паління. Відмова від куріння сприяє підвищенню рівня "хорошого" холестерину.

Щоб краще розуміти потреби свого організму у холестерині, необхідно регулярно моніторити рівень холестерину в крові (загальний та кожен окремо).

Це можна зробити за допомогою тесту на холестерин ? аналізу крові з вени.

Аналіз рівня загально холестерину можна зробити безкоштовно у свого сімейного лікаря. Оплачує цей тест держава.

Ознаки підвищеного холестерину:

  • головний біль;
  • запаморочення;
  • погіршення пам'яті;
  • жовті утворення на шкірі;
  • схуднення;
  • біль  у зоні пупка після їжі;
  • згустки під час кровотечі;
  • серцева патологія;
  • жировики в куточках очей;
  • зниження уваги та розумової активності;
  • напади стенокардії, що спричиняє біль за грудиною;
  • погіршення апетиту, розлади травлення.

Міф №1: Холестерин, безумовно,  шкідливий.

Правда: Холестерин – як десерт, в помірних кількостях, не на шкоду. Зовсім некоректно називати холестерин «поганим жиром», який тільки те і робить, як закупорює судини. Насправді ж холестерин виконує багато важливих функцій в організмі.

Міф №2: Для нормалізації ліпідного профілю найкраще підходить дієта з низьким вмістом жиру.

Правда: Хоча насичені жири (які містяться переважно в м’ясі, маслі та сирі) і підвищують «поганий» холестерин, вони також збільшують вміст «хорошого» холестерину. Краще викреслити із раціону інші дієтичні «бомби», наприклад, відмовитися від надлишку цукру та «швидких» вуглеводів, крохмалю (на кшталт картоплі), а також переробленого м’яса (ковбас, сосисок тощо).

Міф №3: Якщо ви в групі ризику й маєте стежити за своїм холестерином, то передусім потрібно викреслити зі свого меню яйця.

Правда: Поверніть яйця у своє меню! Медичні фахівці відмовилися від цих застарілих рекомендацій, оскільки такі продукти впливають на рівень холестерину в крові лише незначною мірою. Дослідники виявили, що навіть ті, хто страждає на ішемічну хворобу серця, можуть спокійно споживати по два яйця на день протягом шести тижнів і без жодного негативного впливу на рівень холестерину

Список використаних і рекомендованих джерел.

  1. Що таке хороший і поганий холестерин

https://life.liga.net/porady/article/horoshiy-plohoy-zloy-vrachi-o-polze-i-vrede-holesterinu

2.     Холестерин: норма і патологія

https://medlabtest.ua/uk/articles/holesterin-norma-i-patologiya-94

3.    Користь і шкода холестерину

https://livelife.kiev.ua/korist-i-shkoda-holesterinu_lrus-p4-i4598.html

4. У яких продуктах міститься холестерин?

https://dovidka.biz.ua/u-yakih-produktah-mistitsya-holesterin/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора