A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Спілкування з однолітками

Дата: 07.02.2022 13:00
Кількість переглядів: 121

Усміхніться всім навколо:
Небу, сонцю, квітам, людям,
І тоді, обов'язково,
День тобі веселим буде!

-    Де школяр здебільшого проводить свій час? Удома, в школі, у дворі, інколи на заняттях музикою, спортом або ще чим-небудь.
   На школу й усе, пов’язане з нею, у вас йде багато часу. Притому, що старшим є учень, то більше часу він проводить у школі. Ось чому так важливо мати гарні стосунки з однокласниками – адже вони перебувають поруч із вами більшу частину вашого шкільного життя.
Сьогодні ми згадаємо про спілкування хлопчиків і дівчаток, ви дізнаєтесь, як себе поводити при знайомстві, як підтримувати товариські стосунки з однолітками.
Спілкування – це обмін думками, враженнями. 
Іноді буває, що хтось недочув чи неправильно зрозумів іншого. Через це можуть виникати непорозуміння, які призводять до неприємностей. На жаль, частою є й інша ситуація – більш “сильні” учні висміюють слабших, дають їм прізвиська, ображають, віднімають гроші.
- Що допомагає, а що перешкоджає порозумінню між однолітками? 
Якщо вам хочеться йти до школи, ви нетерпляче очікуєте зустрічі зі своїми шкільними друзями – вам пощастило, у вас склалися гарні стосунки з класом.
Якщо ж усе навпаки, ви з жахом виходите на перерву, вдома згадуєте свої образи та мрієте про перехід до іншої школи, подумайте: може, річ насправді у вас.
Спробуйте піти назустріч своїм однокласникам:
-    Зробіть все можливе (без самоприниження й лестощів), щоб вас поважали.
-    Не чекайте першого кроку від інших.
-    Ніколи не кажіть, що ваші однокласники погані, спробуйте знайти в них гарні риси, адже абсолютно поганих людей не буває.
Якими б ви хотіли бачити оточуючих людей? Мабуть їм повинні бути притаманні такі риси як: щирість і тактовність, доброзичливість і гарні манери, уміння говорити, уміння слухати.
Як ці риси допомагають порозумінню між однолітками?
Робота з підручником с. 116. (Скласти портрет справжнього друга).
Робота в парах с. 117. (Стосунки між хлопчиками і дівчатками).
Як протистояти агресії і насиллю. С.118. – опрацювати:
-    агресор –
-    спільники –
-    жертва –
-    байдужі спостерігачі -
-    захисник -
 На жаль, між однолітками часто виникають суперечки. Висміюють тих, хто старанно вчиться або отримує низькі бали. Можуть ображати того, хто відрізняється зовнішнім виглядом: надто високого чи низького, повного чи худого. Принизливі прізвиська псують настрій, заважають вчитися. Часто глузують над новачками. Як правило, ініціатором таких дій є хтось один, а інші учні підтримують його або мовчки спостерігають. Як же діяти тому, кого ображають? Як ви вважаєте? (відповіді учнів)
  Щоб вистояти у нелегкій ситуації, краще не сприймати образи близько до серця, спробувати знайти однодумців. Найчастіше через деякий час образи припиняються. Але все одно потрібно звернутися по допомогу до батьків, учителів чи шкільного психолога. Якщо хтось з однокласників відволікає вас на уроці, тактовно скажіть йому, що вам необхідно вчитися. Якщо ж це не допомагає, попросіть вчителя пересадити вас на інше місце.
Якщо сильніші "товариші" відбирають у слабших або менших кишенькові гроші, на такі "жартівливі" спроби намагайтеся відповісти жартами. Можна ще й серйозно попередити кривдника, що його дії – злочин, і обов’язково слід звернутися по допомогу до класного керівника, чергового вчителя чи будь-кого з дорослих. 
У вашому віці хлопчики хочуть спілкуватися здебільшого з хлопчиками, а дівчатка – з дівчатками. Вважають, що з дітьми протилежної статі їм буде нецікаво. І через це іноді багато втрачають. Хлопчикам і дівчаткам можна знайти спільні інтереси, щоб разом цікаво проводити дозвілля.
Отже, треба пам’ятати про свої права, не давати нікому їх порушувати, а якщо не можна впоратися самим, необхідно звернутися по допомогу до дорослого. Не можна чинити насильство над однокласниками й давати кривдити себе.

Домашнє завдання: читати §22, с.116-118. Скласти словесний портрет ідеального друга, подруги або виробити "Закони дружби і добра"  і записати в зошиті

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=espwzDTLVkE - «Як боротися з булінгом?»
Або прослухайте: https://www.youtube.com/watch?v=ry-NizSOhyE
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора