A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Цінність родини. Чинники міцної родини. Готовність до сімейного життя

Дата: 25.03.2022 09:00
Кількість переглядів: 1251

Родина є однією з найважливіших життєвих цінностей адже лише серед найрідніших, найближчих людина найповніше себе реалізовує як чоловік і жінка, голова родини і господиня, батько і матір. Дружна родина завжди надихає, підтримує, допомагає, задовольняє фізіологічні, соціальні і духовні потреби дітей.
- Яким же чином родина задовольняє фізіологічні, соціальні і духовні потреби? (знайдіть відповідь у підручнику с.155-156 або перегляньте відео урок: https://www.youtube.com/watch?v=wbvaAl_hBCc ).
Фізіологічні потреби – мати й батько створюють затишний дім, дбають про їжу, одяг.
Соціальні потреби – дають любов, повагу, належність до групи. Дитина вчиться спілкуватися, розв’язувати конфлікти і будувати свої стосунки з батьками, братами, сестрами; засвоює цінності й норми поведінки.
Духовні потреби – знайомиться вперше з прекрасним: кімнатні рослини, вишиті рушники, намальовані картини; тут співають колискову, читають книжки, навчають народних ремесел; задовольняють пізнавальні, естетичні та потреби в самореалізації.
Водночас функціонування сім’ї є результатом специфічних соціальних процесів, що відбуваються в суспільстві. Отже, сім’я — це ніби проміжний стан між суспільством та індивідом.
Функції сім’ї:
1. Матеріально-економічна функція;
2. Житлово-побутова функція;
3. Репродуктивна функція;
4. Комунікативна функція
(психологічний клімат у сім’ї);
5. Виховна функція;
6. Рекреативна функція
(вільний час, відпочинок).
Випишіть у зошит важливі чинники щасливої родини.
Запишіть у зошит 10 домашніх обов'язків. Розподіліть їх на чоловічі, жіночі та спільні. Поміркуйте, чи можуть чоловіки виконувати традиційно жіночу роботу і навпаки.

     Існують закони, які обмежують мінімальний вік укладення шлюбу. В Україні він становить 18  років для хлопців і  17 років для дівчат. Однак далеко не всі юнаки і дівчата готові до сімейного життя в такому молодому віці. Більшість молодих людей ще не досягають біологічної, психологічної і соціальної зрілості (опрацюйте підручник с.157-159)
Готовність до сімейного життя
У кожного з нас своє розуміння того, якою мас бути щаслива родина. Чогось нас навчили батьки, щось ми зрозуміли самі. Але перед тим як створювати свою сім’ю, треба запитати себе: «Чи готовий/готова я до сімейного життя? Яким я його уявляю? Чи добре я знаю людину, з якою хочу одружитися? Яка вона насправді? Чого вона чекає від сімейного життя: того, чого і я, чи ні?» Коли ви відповісте на ці запитання, то зрозумієте, готові ви до сімейного життя чи ні.
Виділяють певні рівні готовності молоді до сімейного життя.
Про фізичну готовність до сімейного життя свідчить завершення фізичного розвитку людини й переходу до шлюбного віку.
Соціальна й економічна готовність до сімейного життя передбачає завершення освіти, здобуття професії, початок самостійної трудової діяльності. Завдяки цьому з’являється можливість забезпечувати себе і свою майбутню сім’ю матеріально. Соціальна готовність до шлюбу передбачає усвідомлення своєї відповідальності за свою родину.
Чи зникне романтичне почуття любові, якщо закохані обговорять, як вони уявляють власну сім'ю, як вони будуватимуть економічну основу родини, скільки в них буде дітей, як вони допомагатимуть одне одному?
Про психологічну готовність до сімейного життя свідчить те, що ви знаєте, навіщо вступаєте в шлюб, чого чекаєте від сім’ї, які сімейні стосунки хочете побудувати, які обов’язки готові виконувати. Психологічна готовність до шлюбу пов’язана з тим, що ми здатні здійснювати вибір майбутнього чоловіка або дружини за багатьма критеріями, серед яких обов’язково є моральні й духовні якості, спільність поглядів і життєвих цілей, психологічна сумісність.
Проведення анкетування «Психологічна готовність до шлюбу»:
•    Як Ви вважаєте, сім'я і сімейні відносини важливіше дружби і приятельських стосунків?
•    Чи вважаєте Ви, що родина без дітей - дім без господаря?
•    Чи впевнені Ви в тому, що турбота про повсякденні дрібниці буде доставляти Вам задоволення?
•    Можливе сімейне життя після зради?
•    Поблажливі Ви до недоліків інших людей?
•    Перебільшували Ви коли-небудь гідності коханих людей?
•    Відверті Ви з партнером в розмовах про власні проблеми і недоліки?
•    Вам простіше уявити своє майбутнє без кар'єри, ніж без сім'ї?
•    Вашому партнерові не обов'язково бути трохи красивіше і розумніше?
•    Ви не переводите розмову на іншу тему, коли мова заходить про дітей?
Якщо на більшу частину запитань Ви дали позитивну відповідь - прийміть наші вітання. Це говорить про Вашу психологічну готовність до шлюбу.
    Для ефективного вирішення сімейних проблем у кожній родині існують свої правила, певний порядок і структура стосунків. Взаємовідносини між членами сім’ї досягають високого духовного рівня тільки в тому випадку, якщо всі розуміють почуття, прагнення й інтереси іншого, розділяють спільні сімейні цінності.
    Чинники міцної родини: взаєморозуміння, любов, бажання йти назустріч, спільний світогляд та родинні традиції. уміння вибачати та вибачатися, довіра, терпіння
     Знайдіть необхідну інформацію й дайте відповідь на запитання.

Відповідаючи на запитання «Чого люди шукають у сімейному житті?», один з ваших ровесників відповів так: «Вони шукають щастя. Якщо в будь-якої людини запитати, чого вона очікує від сім'ї, вона, звісно, відповість: "Щастя". І не треба соромитися цього, тому що людина дійсно має прагнути щастя. Вона сподівається, що поруч із нею з'явиться хтось близький, вони будуть любити одне одного, ростити дітей, і це й буде щастям». Чи правильна така думка? Як ви самі відповісте на це питання?
Опорні точки. Родина та родинні цінності є основою людського існування. У сім'ї формуються основні якості людини, її соціальність і духовність. Для міцної родини характерна висока культура сімейного життя. Існують певні рівні готовності молоді до сімейного життя: фізичний, соціальний, економічний, психологічний. До сімейного життя треба готуватися, розуміючи його особливості, складнощі та ступінь вашої відповідальності за прийняті вами рішення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора