A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Гігієна харчування. Харчові отруєння. Гельмінтози

Дата: 23.05.2022 09:00
Кількість переглядів: 123

Гігієна харчування. Харчові отруєння. Гельмінтози

Здоров'я людини дуже сильно залежить від того, наскільки правильно вона харчується. Харчування має бути різноманітним, містити необхідні людині білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінеральні солі (щоб задовольняти всі потреби людини).
Повноцінне харчування передбачає відповідність енергетичних витрат їх поповненню. 

Наше здоров'я залежить від того, що ми їмо, як швидко і як часто. Усі харчові продукти мають бути доброякісними і свіжими. Поспішна їжа, її погане пережовування спричиняють болі у животі, відчуття нудоти і блювання. Але найбільшу небезпеку несуть у собі харчові отруєння.

Недоброякісні, зіпсовані продукти, консерви можуть містити палички ботулізму, хвороботворні мікроби, зокрема сальмонели, які живуть у кишечнику свиней, великої рогатої худоби, птахів, трапляються і в яйцях качок і гусей, можуть знаходитись у м’ясних і молочних продуктах. Потрапивши в організм людини, такі мікроорганізми виділяють отруту, яка спричиняє загальне отруєння організму.

1. Гігієна харчування. Гігієна харчування - це наука про раціональне харчування, котра забезпечує збереження здоров'я. Сюди входить дотримання режиму та правильного раціону харчування, правильне зберігання продуктів, приготування їжі, дотримання правил особистої гігієни. Необхідно знати, які продукти і в якій кількості слід вживати, щоб задовольнити потреби організму, скільки разів і в який час приймати їжу. Недолік в їжі певних речовин може привести до відставання в зростанні або захворювань (недолік білків під час зростання дитини - до відставання в зростанні, дефіцит вітаміну D - до рахіту). Надмірне споживання вуглеводів може стати причиною ожиріння. При недотриманні правил приготування їжі в організм людини можуть потрапляти збудники важких захворювань травного тракту (дизентерії, черевного тифу, холери), а також яйця гельмінтів, цисти найпростіших. Велику небезпеку для здоров'я представляє отруєння несвіжою їжею, в якій розмножуються бактерії гниття і нагромаджуються отруйні продукти їх життєдіяльності.

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=Iv87QX5TmwQ&t=86s - Абетка харчування. Таємниці гігієни харчування.

Основні гігієнічні вимоги до їжі полягають у тому, що вона повинна

  • цілком поновлювати енергетичні витрати організму;
  • містити всі необхідні харчові речовини (біжи, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, воду) для побудови тканин, органів і нормального перебігу фізіологічних процесів;
  • бути різноманітною (складатися з різних продуктів тваринного і рослинного походження);
  • бути збалансованою за вмістом різних харчових речовин, кількість яких має перебувати в певних співвідношеннях;
  • відповідати ферментативному статусу організму;
  • мати приємний смак, запах і зовнішній вигляд;
  • бути легкозасвоюваною;
  • бути доброякісною (нешкідливою – не містити токсичних речовин і патогенних бактерій).

Основні гігієнічні засоби оптимізації харчування:

  • нормальна енергетична "вартість" харчування для відновлення енергетичних витрат;
  • нормування харчування за вмістом основних харчових інгредієнтів (білки, жири, вуглеводи, вода, мікроелементи, мінерали, вітаміни) для забезпечення основних фізіологічних функцій організму і пластичних процесів.

 

  1. Харчові отруєння.

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=LFW0p9XPvkk - Харчові отруєння

Причини. Причиною інфекційного харчового отруєння може стати їжа, заражена патогенними бактеріями (вживання прострочених продуктів; недотримання правил гігієни під час вживання їжі тощо).

Симптоми. Характерні симптоми отруєння: нудота, блювання, загальне нездужання та слабкість, лихоманка, підвищена температура тіла, діарея. Зазвичай, перші ознаки харчового отруєння з’являються через 2 години після вживання несвіжого продукту.

Перша допомога при отруєнні

       Необхідно видалити зі шлунка їжу, що отруює організм (промити шлунок слабким розчином теплої води та харчової соди). Після цього слід прийняти активоване вугілля (сорбенти). Також потрібно пити багато чистої кип’яченої води, адже під час отруєння відбувається зневоднення організму. Оскільки хворий відчуває загальну слабкість, першу добу слід дотримуватись постільного режиму та вживати тільки рідкі каші.

Профілактика харчових отруєнь:

  • обов’язково мийте руки перед приготуванням чи прийомом їжі;
  • ретельно мийте обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати використовувати їх для приготування страв;
  • використовуйте тільки свіжі продукти;
  • дотримуйтесь технології приготування страв;
  • для вживання овочів, зелені та фруктів у свіжому вигляді, замочуйте їх у розчині соди (1 ст. ложка харчової соди на 1 л води) на 10 хвилин, а потім промивайте під проточною водою. Це допоможе позбутись бактерій;
  • не купуйте продукти з пошкодженою упаковкою чи прострочені продукти;
  • не кладіть сире та приготоване м’ясо на одну тарілку;
  • зберігайте продукти при температурі не вище +5?С (холодні готові страви – не більше 2 діб; розігріту їжу – не більше 2 годин);
  • у теплу пору року відмовтесь від вживання салатів, заправлених сметаною чи майонезом; кондитерських виробів з заварним кремом;
  • не вживайте консервацію з роздутих, деформованих банок.

3. Гельмінтози

У світі зареєстровано близько 250 видів гельмінтів, які паразитують у людини, з них на території України поширені близько 30 видів, інші ж зустрічаються рідко.

Кишкові гельмінтози займають третє місце в світі серед інфекційних хвороб, 25 % населення земної кулі уражено гельмінтами. Близько 100 мільойонів дітей на Землі мають затримку в рості та інші негаразди через гельмінтів. За даними Європейського бюро ВООЗ, в Європі кожен третій мешканець уражений щонайменше одним з видів гельмінтів. В Україні щорічно реєструють понад 1 млн випадків гельмінтозів. Протягом життя практично кожна людина переносить паразитарне захворювання.

Зараження людини гельмінтозами відбувається при вживанні в їжу овочів, зелені, фруктів та забруднених грунтом ягід.

Найчастіше з'ясовується, що час зараження людини збігається з періодом дозрівання полуниці, для добрива якої можуть використовувати нечистоти з вигрібів туалетів та відповідних ям. Заразом, гельмінти можуть потрапити у травний тракт при споживанні в їжу недостатньо провареного чи просмаженого м`яса або риби, в яких якраз і можуть бути личинки деяких гельмінтів, а також класично інфікуватися можна при недотриманні базових правил особистої гігієни -синдром «брудні руки».

Симптоматика геогельмінтозів різна. При аскаридозі і токсокарозі присутня міграційна стадія по кров'яному руслу, яка характеризується алергічними проявами, шкірними висипаннями, кашлем, високою еозинофілією,  швидка стомлюваність, запаморочення, нудота, блювання, слинотеча, біль в животі, метеоризм, запори та порушення апетиту. При паразитуванні великої кількості аскарид може виникнути кишкова непрохідність. При інтенсивній інвазії власоглавами в крові хворого знижується кількість еритроцитів, розвивається анемія. Під час пандемії COVID-19 важливо пам’ятати, що глисти не лише “об’їдають” господаря, вони ще й зумовлюють порушення імунітету.

Захиститися від зараження яйцями чи личинками гельмінтів можна дотримуючись елементарних правил гігієни:

  • овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням ретельно мийте під проточною водою, обдавайте гарячою водою (температура 60 - 70 °C);
  • мийте руки перед їжею, після гри в пісочницях, після відвідування місць загального користування та спілкування з домашніми тваринами;
  • рибу та м’ясо піддавайте необхідній термічній обробці;
  •  знищуйте мух (вони можуть переносити яйця гельмінтів);
  • не пийте сиру воду зі ставків, річок та інших водойм, у разі необхідності її слід попередньо прокип'ятити
  • власникам надвірних вбиралень не використовувати свіжі фекалії як добриво(вміст туалетів допустимо використовувати для добрива тільки після його компостування протягом 5-12 місяців або витримування в закритій вигрібній ямі протягом 2 років).

Також варто:

  •  ретельно обстежуватися у випадку тривалих порушень травлення й апетиту, втрати маси тіла;
  • періодично профілактично обстежувати дітей дошкільного та молодшого шкільного віку на гельмінтози.

У разі виявлення будь-яких симптомів, що можуть свідчити про наявність гельмінтозів обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря.

 

Список використаних і рекомендованих джерел

    1. Гігієна харчування https://miyklas.com.ua/p/biologiya/8-klas/travlennia-336980/khvorobi-sistemi-travlennia-ta-yikh-poperedzhennia-346814/re-7afd9068-e592-4e10-9103-4fa0a8ea0398
    2. Гельмінтози https://www.vingudpss.gov.ua/news/gelmintozi-yak-uniknuti-nebezpeki-0
    3. Здорове  харчування 5-7 кл. Автори: Довгань А. І., Довгань О.А., Овчарук О. В., Оліфіра Л.М., Пужайчереда Л. М.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора