A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Ознаки психологічної рівноваги. Формування позитивної адекватної самооцінки

Дата: 31.01.2022 09:30
Кількість переглядів: 90

Способи відновлення і підтримки психологічної рівноваги.

Кожен із нас хоче бути здоровим. Так склалося, що найголовнішим є фізичне благополуччя. Іноді так і кажуть: «Головне, щоб нічого не боліло». Але не менш важливою частиною нашого благополуччя є його психологічний бік.  

У чому ж проявляється психологічне благополуччя і що таке психологічна рівновага?

Ви вже знаєте, що всі наші почуття є важливими. Та це не означає, що нам однаково, які з них ми переживаємо. Кожному хочеться якнайдовше перебувати у хорошому настрої. Почуватися задоволеним і щасливим краще, ніж пригніченим і нещасним. Душевного комфорту можна досягти лише в гармонії емоційної, інтелектуальної і духовної сфер. Такий стан називають психологічною рівновагою або психологічним благополуччям.

 Психологічна рівновага - показник психічного здоров'я людини. Життя кожної людини не таке просте, як здається на перший погляд. Кожен так само стикається із ситуаціями, коли його психо­логічна рівновага порушується. Уникнути таких ситуацій неможли­во, а ось учитися поводитися в них певним чином -— необхідно.

Психологічну рівновагу можуть порушити різні фактори. Наприклад, для багатьох підлітків найважчою й найнеприємнішою є ситуація іспиту. Вони бояться її більше за хворобу! Хоча хвороба —це справді серйозна проблема, а іспит — усього лише невеличкий елемент процесу навчання. Виходить, що реально діє фактор не  дуже значний, але його сприйняття призводить до серйозних психологічних наслідків.       

Факторами, що порушують психологічну рівновагу, можна вважати хвороби, розлучення батьків, смерть близької людини. Це дійсно серйозні фактори, і, щоб їх пережити, людині необхідна психологічна підтримка.

Порушують психологічну рівновагу й проблеми, які виникають під час навчання, і сварки з друзями, і суперечки з батьками і  ситуації, коли підліток не знаходить спільної мови з однолітками, перелік  можна було б продовжувати. Але наше завдання полягає в тому, аби розібратися, як можна підтримувати свою психологічну рівновагу в усіх цих випадках,

Що робити, аби залишатися здоровим, управляти своїми емоціями, зберігати спокій та здоровий глузд?

Існують різні способи підтримки психологічної рівноваги. Людина поступово освоює їх упродовж всього життя.

Ознаки психологічної рівноваги 

- Позитивне ставлення до себе

  • Доброзичливе ставлення до інших людей
  •  Упевненість у власних силах
  • Уміння розуміти і задовольняти власні потреби
  • Переживати невдачі
  • Керувати стресами

Упевнена в собі людина, яка вміє спілкуватися, конструктивно розв'язувати конфлікти, контролювати свої почуття та емоції - це урівноважена людина. Якби всі були врівноважені, життя було б радісним і безхмарним. Проте це, виявляється, нелегко. Що може допомогти дотримуватися психологічної рівноваги?

Це звичайні прийоми автотренінгу, самоаналізу, точкового масажу вправи релаксації.

Ну і звичайно однією з ознак психологічної рівноваги є самооцінка людини

Самооцінка - це ставлення людини до самої себе.

Як реагувати на критику

Іноді причиною заниженої самооцінки є надмірна вразливість підлітків. Часто вони болісно сприймають критику однолітків і дорослих. Навіть справедливе зауваження може порушити їхню психологічну рівновагу. Таке сприйняття критики призводить іноді до сварок і конфліктів.

Буває, що людина так переживає невдачу, що після критики не може нічого робити. Це трапляється з тими, кому важко визнати власні помилки.

Несправедлива критика, зневажливі або нетактовні зауваження з приводу твоїх здібностей чи вчинків знижують самооцінку. Тебе переповнює почуття образи, погіршується настрій.

Потрібно навчитися спокійно реагувати на критику.

Конструктивна критика корисна. Слід прислухатися і звернути увагу на власні помилки.

Якщо зауваження слушні, їх слід визнати. Адже метою конструктивної критики є виправлення помилок. Запропонуй свої варіанти розв’язання проблеми. Запевни, що візьмеш зауваження до уваги.

Не перебільшуй значення критики. Якщо говорять про негативні якості, пам’ятай, що критикують тільки риси характеру, а не особистість.

Якщо критикують агресивно, зі злістю, відокремлюй емоції від порад. Реагуючи тільки на тон голосу, можна не почути справді важливі слова. Не важливо, які почуття у критика, важливіше, чи має він слушність.

Не завжди на критику слід відповідати відразу. Краще трохи зачекати. Скористатися методами самоконтролю, опанувати себе.

Пам’ятай, що будь-які критичні зауваження слід обмірковувати. Подумай, чому тебе критикують, як діятимеш, щоб виправити помилку.

Намагайся завжди бути впевненим і чесним із собою. Спокійно аналізуй критичні зауваження, тоді тобі буде легше виправляти помилки.

Висновок: психологічно врівноважена людина вміє керувати своїми емоціями, поважає себе та інших. Не переймається тим, чого не може змінити. З оптимізмом і надією дивиться в майбутнє. Адекватно сприймає конструктивну критику.

 

Домашнє завдання: прочитати§18 , визнач, чи врівноважена ти людина. Скористайся тестом (додаток 4).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора