A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Щоденне меню підлітка

Дата: 25.05.2022 09:50
Кількість переглядів: 76

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=A5BcbdN2RFE - “Яким повинен бути раціон у школяра?”

Головні принципи здорового і правильного харчування:

1.  Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.

2. Збалансованість харчування, мається на увазі високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.

3. Помірність - відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.

4.Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.

5.Різноманітність - за добу школяреві потрібно вживати продукти з різних харчових груп - білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.

Правильне харчування для дітей - меню

У меню на тиждень школяра повинні бути: кожен день - овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень - риба; 1 раз в тиждень - червоне м'ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень - бобові; 2-3 рази - яйця; 2-3 рази - сир і сир; біле м'ясо.

Приклад меню школяра на день

1. Сніданок - основний і обов'язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.

Маленький секрет, як побороти небажання їсти зранку: годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться. На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає зарядка.

 

У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;
  • яйця, сир;
  • м'ясо або рибу;
  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

2. Другий сніданок. Якщо у школі чи дитячому садку добре годують у їдальні, і ви впевнені в якості продуктів, то готувати перекус не потрібно.

У школу в якості перекусу можна взяти з собою:

  • фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з'їсти, щоб не забруднитися);
  • бутерброд із сиром або відварним філе;
  • печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
  • горіхи або сухофрукти;
  • напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).

Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо. Обов'язково дітям потрібно пити воду.

Скільки потрібно води дитині на добу? 30 мл на 1 кг маси тіла.
 

3. Обід - основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.

Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.

Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.

Десерт - солодкість з помірним вмістом цукру.

Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

4. Полудень. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

5. Вечеря - легкий, котрий включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.

Що краще приготувати на вечерю:

  • яєчня або омлет;
  • сир;
  • тушковані овочі або рибу;
  • відварне м'ясо;
  • овочевий салат;
  • гречану, рисову або вівсяну кашу;
  • бобові зі свіжими овочами та ін.

Ці страви завжди бувають в меню дитячих кафе і ресторанів.

Не забувайте правильно поєднувати продукти:

  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;
  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще - з овочами;
  • каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

Що виключити з харчування школяра

Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси, снеки, сухарики зі смаковими добавками;
  • ковбасні та копчені продукти;
  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;
  • гострі і дуже пряні вироби;
  • консерви, спеції і багато солі;
  • всі без винятку газовані напої.

 

Робота з термінами.

Раціональне харчування (від латинського «Rationalis»розумний) — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування.

Помірність  —  калорійність щоденного меню не повинна перевищувати щоденних енергетичних витрат.

Збалансованість —  оптимальне співвідношення компонентів їжі.

Здорове харчування — це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню його здоров'я та профілактиці захворювань.

 Денний раціон підлітка у пропорціях білків, жирів, вуглеводів - 1:1,2:4  при фізичних навантаженнях - 1:1:6.

Відомий  давньогрецький філософ Сократ казав: « Ми живемо не для того, щоб їсти , а їмо для того, щоб жити.» А щоб жити і бути здоровим, дуже важливо, що споживати.

 

Список використаних і рекомендованих джерел.

  1. https://vseosvita.ua/library/konspekt-uroku-z-osnov-zdorova-u-8-klasi-zdorove-harcuvanna-87536.html
  2. https://erudyt.net/navchalni-predmety/biologiya/urok-treninh-zdorove-harchuvannya-zdorove-zhyttya.html
  3. https://kidsvisitor.com/uk/news/102-sekreti-zdorovogo-kharchuvannia-nashikh-ditei/
  4. https://www.youtube.com/watch?v=A5BcbdN2RFE
  5. https://learningapps.org/view2056609

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора