A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Харчування як найважливіша складова здорового способу життя людини. Правила раціонального харчування

Дата: 14.03.2022 10:28
Кількість переглядів: 67

«Ми те, що ми їмо»  (Гіпократ)  
Їжа – це сукупність неорганічних і органічних речовин, які отримуються організмами з довкілля та використовуються для живлення. Людина народжується, щоб жити, а життя неможливе без харчування. Харчування одна з головних умов розвитку кожної живої істоти. Їжа потрібна організму для  побудови та відновлення тканин тіла, які руйнуються в процесі життєдіяльності; для підтримки цього процесу і поповнення енергії, яка витрачається.  
Від того, як людина харчується, залежить її здоров’я, настрій, працездатність. ефективного навчання та роботи людина має повноцінно харчуватись, мати достатньо сили та здоров’я. 
Незважаючи на різноманітність продуктів харчування, наша їжа має лише шість складових. 
Складові харчування: білки, жири, вуглеводи, вітаміни,  мінеральні речовини, вода
Харчова (поживна) цінність – це співвідношення білків, жирів, вуглеводів та мінеральних речовин (1:1:4), що містяться у 100г продукту . Якщо таке співвідношення забезпечується, всі продукти будуть повністю засвоєні.
Енергетична цінність (калорійність) – характеристика, що вказує не енергетичні властивості продукту. Вона вимірюється в калоріях (кал) або кілокалоріях (ккал) (Калорійність: 1г жирів – 9 ккал; 1г білків – 4 ккал; 1г вуглеводів – 4 ккал). Деякі продукти, наприклад цукор,  мають високу калорійність і низьку поживну цінність. Інші, навпаки, є низькокалорійними, але такими, що мають високу харчову цінність. Це, наприклад, свіжі овочі, фрукти, морепродукти.
Перегляньте: http://youtube.com/watch?v=_AmB5Z3GTbQ - раціональне харчування  
 Принципи раціонального харчуваня: 
1.Помірність – вимагає, щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних затрат організму
2. Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі і фрукти; м’ясомолочні вироби, ласощі)
3. Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора