A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Корисне меню. Готуємо самі. Вирощуємо мікрозелень

Дата: 01.06.2022 10:37
Кількість переглядів: 146

1. Користь мікрозелені. Новітній тренд світової кулінарії та здорового харчування – мікрозелень або мікрогрін. Спочатку паростками тільки прикрашали готові страви. Але проведені дослідження довели виняткову цінність такої їжі для людського організму. Mікрогрін - безмежне джерело поживних речовин.

Існує безліч видів мікрозелені і кожен з них має власну цінність і неймовірно дивовижний вид. Крім того, що кожен вид паростків акумулює в собі концентрат мікроелементів, білків і вітамінів. Все це необхідно кожному з нас для підтримки повноцінного і бадьорого стану організму, збереження молодості і захисту від факторів навколишнього середовища. Мікрозелень (або мікрогрін) — це молоді проростки городини, які збирають та використовують як декоративний і водночас харчовий елемент для приготування різних страв. Зазвичай, розмір таких паростків коливається в межах 2,5–10 см, а вік рідко перевищує 21 добу після проростання насіння.

У чому користь від споживання мікрозелені? Вважається, що, порівняно з дорослими рослинами, молоді проростки містять набагато більше мікроелементів, вітамінів та інших корисних для здоров’я людини сполук. Так, подекуди концентрація корисних речовин у мікрозелені може бути в 40 разів вища, ніж у дозрілих плодах. До таких корисних сполук можна віднести вітаміни групи В (зокрема фоліє­ву кислоту), а також С, Е, К, РР, D та бета-каротин. Для порівняння, у мікрогріні червоноголової капусти вміст вітаміну С у шість разів вищий від її дозрілої форми. Серед мікроелементів «найвагомішими» є фосфор, залізо, магній, цинк та кальцій. Окрім цього, в складі мікрозелені можуть бути наявні ефірні олії. Також до складу можуть входити й інші сполуки: зокрема, в молодих паростках гречки наявний рутин. Ця речовина володіє антиоксидантними властивостями й здатна зменшувати проникність кровоносних капілярів, покращувати кровообіг. Загалом, мікро­грін характеризується високою концентрацією поліфенольних сполук із вираженими антиоксидантними властивостями, що здатні зменшувати ризик розвитку серцево-судинних хвороб і ракових пухлин. Вважається, що в нормі на добу достатньо споживати до 50 г мікрогріну.

2. Види мікрозелені.

Різновидів мікрозелені величезна кількість. Можна вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові культури. Найбільш популярні з них:

  • Редис. Багатий вітаміном С. Містить багато вітамінів, мікроелементів, має тонізувальну дію, позитивно впливає на травлення, зміцнює імунітет. Досить гострий смак відмінно поєднується з багатьма блюдами, до складу яких входять яйця.
  • Шпинат. Є відмінною приправою для салатів. Відрізняється великою кількістю корисних речовин.
  • Крес-салат. Має особливий пікантний смак з гірчинкою. Особливо добре поєднується з салатами. У складі містить фосфор, залізо, йод і магній.
  • Рукола. Зелень її має злегка гіркуватий смак, ідеально підходить для м'ясних і рибних страв. Вона відрізняється великим вмістом аскорбінової кислоти, флавоноїдів, зміцнює імунітет.
  • Капуста. Мікрозелень можна вирощувати з будь-яких її видів. Містить речовини, які нейтралізують появу ракових клітин.
  • Соняшник. Ніжний смак з ледве помітною гостринкою. У його складі особливо багато заліза, цинку, йоду і фосфору.
  • Буряк. Є прекрасною заправкою до салатів. Містять речовини, необхідні для здорового зору. Зміцнюють імунітет і благотворно впливають на травлення і кровотворний процес.
  • Гірчиця. Пікантний смак надасть яскравості бутербродам, салатам і м'ясним блюдам.
  • Кінза.. Має яскраво виражений специфічний пікантний смак і аромат. В її складі багато вітамінів, мікроелементи Р, К та ін. Кінза корисна для серцево-судинної системи.

3. Особливості технології вирощування мікрозелені.

Перегляньте:

 1. «Як швидко і просто виростити мікрозелень» URL: https://www.youtube.com/watch?v=wf4W1m8K_5A

2. «Вирощування мікрозелені. Рукола, горох, редис». URL: https://www.youtube.com/watch?v=Aug_aaXNn20

3. «Як вирощувати мікрозелень у домашніх умовах» URL: https://www.youtube.com/watch?v=nCheZmH5VrA

 

Технологія вирощування мікрозелені доволі проста, буквально примітивна, тож оволодіти нею під силу практично кожному охочому. В основу одержання мікрозелені покладено принцип гідропоніки. Так, насіння потрібної культури спершу замочують на кілька діб для подальшого швидшого та кращого росту. Тривалість замочування залежить від самої культури. Для цього потрібно обирати насіння з високим відсотком сходження. Після цього пророщене насіння рів­номірно та достатньо щільно (це залежить від маси насіння та його розмірів) розміщують на спеціальну решітку у пророщувальному контейнері з водою. Краще обирати контейнери з пластику, придатного для застосування, пов’язаного з харчовими потребами. У якості решітки можна використовувати натягнутий марлевий відріз. Далі цей контейнер із насін­ням ставлять у тепле й добре освітлене місце (у найпростішому випадку це може бути підвіконня над батареєю). Щонайменше двічі на добу воду в контейнері по­трібно міняти. Для свого росту рослини не потребують додаткового підживлення та ґрунту. Проростання й ріст молодих проростків відбувається завдяки воді та запасним поживним речовинам самого насіння.

Коли молоді проростки досягають потрібного розміру, їх збирають і фасують. Для вирощування та фасування су­мішей мікрогріну на одній решітці можна одночасно розміщувати насіння кількох різних рослин. Важливо правильно обирати момент збирання, аби зайвий раз не перетримати проростки, інакше існує ризик, що рослини стануть жорсткіші та пожовкнуть. Термін зберігання зрізаного мікрогріну зазвичай становить до десяти діб, зберігають його в холодильнику за температури 2-4°С.

4. Як вирощувати мікрозелень у домашніх умовах

Отримати мікрозелень в домашніх умовах досить просто. Для цього необхідне світло, тепло і вологість. Дуже добре відчуває вона себе навіть в зимовий час на підвіконні, особливо підходять південні й східні вікна.

Знадобиться: лоток, килимок для мікрозелені, насіння, пульверизатор.

  1. Підготовка лотка. Килимок укладається на дно лотка. Рівномірно зволожується з пульверизатора.
  2. Посів. Насіння густо посипаються по верхньому шару зволоженого килимка. Також злегка збризкують водою. Зверху лоток покривається поліетиленовою плівкою для збереження вологості. Контейнер поміщається в тепле темне місце до проростання насіння.
  3. Догляд. У міру підсихання килимка його необхідно збризкувати водою з пульверизатора. Коли почнуть з'являтися паростки, лоток поміщається на максимально освітлене підвіконня.

Через 1-3 тижні, залежно від обраного виду рослин, мікрозелень буде готова до збирання. Паростки висотою 3-10 сантиметрів зрізають гострими ножицями безпосередньо над рівнем росту.

5. Як споживати Мікрогрін.

Вживати в їжу Мікрогрін можна як окрему страву або як складову комплексної страви. Однак вони несумісні з молоком, це викличе нетравлення шлунку і кишечнику. Корисні речовини  Мікрогрін зберігаються, якщо додати у салати, приготовані з овочів. Такі салати заправляти краще оливковою олією. Пророщені зерна відмінно поєднуються з будь-яким видом овочів. Якщо проростки подрібнити, то їх можна додавати в супи і каші. Можна використовувати і напій, який готується з пророщених зерен пшениці. Він називається витграсс і вживають його невеликими порціями (по 50 г в день). Якщо обсмажити проростки, то вийде теж гарне і смачне блюдо, однак частина корисних властивостей буде втрачена.

Мікрогрін є відмінним живильним джерелом сили та енергії для організму. Така їжа здатна урізноманітнити будь-яке меню.

 

Список використаних і рекомендованих джерел.  

 

1. Все що ви хотіли знати про мікрозелень. URL: https://svitroslyn.ua/ua/articles/vse-chto-vy-khoteli-znat-o-mikrozeleni.html

2. Експериментально - дослідницька робота "Мікрогрін" URL:

https://vseosvita.ua/library/eksperimentalno-doslidnicka-robota-mikrogrin-298304.html

3. Мікрозелень: що це таке, користь та шкода мікрогріну. URL:

https://blog.tablycjakalorijnosti.com.ua/mikrozelen-shho-cze-take-koryst-ta-shkoda-mikrogrinu/

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора