A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Органічне харчування. Безпечне харчування

Дата: 06.05.2022 10:48
Кількість переглядів: 328

 Людина народжується здоровою,

                                                          а всі хвороби до неї приходять через рот

                                                          з харчовими продуктами (Гіппократ)

                                                   

Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=I7P9jw24n40- Екологічне харчування: їмо без шкоди для здоров'я

  1. Органічні продукти харчування.

Органічними називають продукти харчування сільського господарства та харчової промисловості, для виробництва яких не використовують синтетичні речовини та генетично модифіковані організми (ГМО). Аби поліпшити родючість ґрунтів, більшість сільськогосподарських підприємств використовують синтетичні мінеральні добрива. Однак, аби продукти харчування визнали органічними, земля має відповідати певним вимогам щодо рівня її забруднення шкідливими речовинами. Тому в органічному сільському господарстві поліпшують родючість ґрунтів природними методами — сидератами (зеленими добривами), компостом, перегноєм, сівозміною тощо. Аби знищити бур’яни, у конвенційному (традиційному) сільському господарстві в ґрунт вносять гербіциди. Так само для боротьби зі шкідниками використовують пестициди та інсектициди. В органічному сільському господарстві з бур’янами борються за допомогою прополювання, мульчування, висівання рослин-антагоністів, а зі шкідниками — за допомогою птахів, рослин-приманок.       

  Для виробництва органічного м’яса, птиці та молочних продуктів харчування не можна використовувати антибіотики, гормони та стимулятори росту. Також відповідно до стандартів органічного виробництва виробники мають дотримуватися суворих вимог до утримання тварин і птиці. Тварин не можна утримувати в тісних стійлах. Корови мають вільно гуляти пасовищами. І трава, яку вони їдять, має рости на необробленій хімічними речовинами землі. Кури мають бігати по двору, а не сидіти в інкубаторі

 Під час перероблення органічної сировини стандарти забороняють  використовувати барвники, консерванти, емульгатори, стабілізатори, підсилювачі смаку, ароматизатори, а також промислові прийоми обробки, зокрема рафінування, пастеризацію, мінералізацію тощо.

  1. Основні переваги органічних продуктів.

Органічні продукти харчування безпечніші для організму людини. Адже коли їх вирощують, не використовуючи синтетичні мінеральні добрива, гербіциди та пестициди такі продукти харчування не спричиняють алергійних реакцій. Споживаючи овочі, що містять пестициди, ми ризикуємо захворіти на тяжкі захворювання простати, товстої кишки, рак молочної залози, хворобу Паркінсона тощо. Органічні продукти харчування рослинного походження можуть містити патогенні мікроорганізми, зокрема грибки, однак їх буде в 2-3 рази менше, ніж у конвенційних.

Переваги органічних продуктів:

        • Відмінні смакові якості, відсутність шкідливих добавок, високі стандарти якості органічної продукції, мають позитивний вплив на наш організм, охороняють наше здоров'я.
  • Органічні продукти безпечні для людини і навколишнього середовища, вони не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів, гербіцидів та інших речовин хімічного синтезу.
  • Такі продукти не містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергічних компонентів.
  • Вони не містять генетично модифікованих організмів і речовин, зроблених на їх основі.
  • Органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність і натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки й традиційні рецепти, природні речовини і матеріали для упаковки, заборонено використання синтетичних ароматизаторів, консервантів, добавок і т.д.
  • Вживання органічних продуктів опосередковано сприяє збереженню навколишнього середовища, а саме благотворно впливає на відтворення природної родючості ґрунтів, сприяє збільшенню природного біорізноманіття; покращує здоров'я тварин, оскільки застосовуються такі методи їхнього утримання, які узгоджені з природними потребами й не заподіюють страждання тваринам.

 

 Підсумок. За останні 100 років наш раціон змінився до невпізнання. Готувати стало легше, а перетравлювати важче. Ми п’ємо порошкове молоко, заварюємо окропом сухе картопляне пюре, готуємо каші-п’ятихвилинки, підтримуємо сили енергетичними напоями, їмо різні консерви, втамовуємо голод хот-догами і гамбургерами. Смачно – так! Корисно – ні!

 У нашому тілі постійно відбувається боротьба здоров’я та хвороб, імунітету та його багаточисленних ворогів, хто переможе – вирішувати тільки нам!

Сучасні споживачі стурбовані не лише екологічними забрудненнями, які спричиняють хімізовані методи сільського господарства. Нині існує також підвищена стурбованість якістю та безпечністю продовольства та одягу, переважна кількість яких містить пестициди та отрутохімікати.

Сьогодні більшість супермаркетів та продовольчих магазинів пропонують асортимент органічних овочів та фруктів. Великої популярності набувають і органічні косметичні засоби та органічний одяг. Неорганічний бавовник рясно обприскується найбільш шкідливими пестицидами. Барвники, які використовуються для фарбування тканини містять канцерогенні речовини, такі як формальдегід та хлор. Тому не дивно, що органічний одяг та домашній текстиль є популярними.

Починаючи з 1990-х рр., обсяги роздрібного ринку органічних продуктів зростають на 10-20% щорічно. Разом з органічними продуктами харчування спостерігається підвищення попиту і на безпечну нехімічну продукцію домашнього побуту, як наприклад, засоби для прибирання. “Рух за зелене майбутнє” набув повсякденного та повсюдного характеру.

 3.Безпечне харчування

 Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Європейський Союз визначив безпечність харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики.

Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань.

За оцінкою ВООЗ, 600 мільйонів людей, майже кожна десята людина в світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів.  420 000 людей щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів.

Діарейні хвороби є найбільш поширеними захворюваннями, що розвиваються в результаті вживання неякісних харчових продуктів – щорічно 550 мільйонів людей хворіють та 230 000 вмирають з причини небезпечного харчування.

Безпека харчових продуктів (англ. Food safety) — це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров'я.

Як відзначає ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та укріплення здоров'я.

Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов'язані. Небезпечні продукти харчування породжують порочне коло хвороб, що особливо зачіпає новонароджених та немовлят, осіб похилого віку та хворих.

Держава бере на себе зобов'язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу, або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль з боку держави здійснює Державна Служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Це велика інституція найдосвідченіших фахівців у галузі харчової безпеки, яка має власний план інспекцій, але реагує на скарги та інформацію від споживачів та може влаштувати позачергову інспекцію, якщо на це є вагомі причини.

4.Правила запобігання харчових отруєнь

Десять «золотих правил» для запобігання харчових отруєнь

1.Вибір безпечних харчових продуктів.

Багато продуктів, такі як фрукти і овочі, споживають у сирому вигляді, у той час як інші – ризиковано їсти без попередньої обробки. Не потрібно купувати харчові продукти, якщо є сумніви в їх правильному зберіганні перед продажем.

2. Ретельне приготування їжі.

Багато сирих продуктів, головним чином птиця, м’ясо і сире молоко, часто засіяні патогенними мікроорганізмами. У процесі варіння (смаження) бактерії знищуються. Заморожене м'ясо, риба і птиця повинні ретельно відтанути перед кулінарною обробкою.

  1. Вживання приготовленої їжі без зволікання.

Коли приготовлена їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають розмножуватися. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більше ризик отримати харчове отруєння.

4.Ретельне зберігання харчових продуктів.

Приготовлена їжа повинна зберігатися або гарячою (близько або вище 60°С) або холодною (нижче 10°С). Це виключно важливе правило, особливо якщо їжа зберігається більше 4-5 годин.

5.Ретельне підігрівання   заздалегідь приготовленої їжі.

Це найкраща міра захисту від мікроорганізмів, які могли розмножитися в їжі в процесі зберігання (правильне зберігання пригнічує ріст мікробів, але не знищує їх). При підігріванні температура в товщі їжі повинна бути не менше 70 ° С.

6.Уникнення контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.

Правильно приготовлена їжа може бути забруднена шляхом контакту з сирими продуктами. Наприклад, не можна використовувати одну і ту ж обробну дошку і ніж для приготування сирої та вареної (смаженої) птиці.

7.Часте миття руки.

Ретельно мити руки перед приготуванням їжі і після кожної перерви в процесі готування. Після оброблення сирих продуктів, таких як риба, м’ясо або птиця, потрібно знову вимити руки, перш ніж приступити до обробки інших продуктів.

8.Тримати кухню в ідеальній чистоті.

Так як їжа легко забруднюється, будь-яка поверхня, що використовувалась для її приготування, повинна бути абсолютно чистою.

9.Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.

Тварини часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають харчові отруєння. Для надійного захисту продукти зберігають у щільно закритих банках (контейнерах).

10.Використання чистої води.

Чиста вода виключно важлива як для пиття, так і для приготування їжі. Якщо є сумніви щодо якості води, то її потрібно кипятити перед питтям, додаванням до харчових продуктів або перед використанням. Заборонено пити  воду з невідомих водойм і джерел.

Успіх в профілактиці шлунково-кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Кожна людина повинна відчувати себе відповідальною не лише за своє здоров’я, але і за здоров’я тих, хто її оточує. Харчування впливає на стан здоро­в'я, працездатність та тривалість життя людини. Це один з головних факторів, який визначає здоров'я нації, забезпечує нормальний розвиток людини.

Список використаних і рекомендованих джерел.

1.  Органічне харчування: все «за» і жодного «проти». URL: https://organic-eco.com.ua/organichne-kharchuvannya-vse-za-i-zhodnogo-proti/   

2. Органічна їжа: мода чи потреба. URL:  https://www.pedrada.com.ua/article/2834-organchna-ja-moda-chi-potreba

3. Харчова безпека – що потрібно знати. URL: https://phc.org.ua/news/kharchova-bezpeka-scho-potribno-znati

4. Екологічне харчування: їмо без шкоди для здоров’я. URL: https://www.youtube.com/watch?v=I7P9jw24n40

5. Інтернет-платформа learningapps. URL: https://www.youtube.com/watch?v=I7P9jw24n40

6. Електронний журнал «Ефективна економіка». URL:                http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2525

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора