A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Готуємо, зберігаємо їжу правильно

Дата: 04.04.2022 10:49
Кількість переглядів: 69

У раціон харчування людини входить безліч різноманітних продуктів, які ми можемо вживати відразу або через якийсь час. Правильне зберігання продуктів дозволяє зберегти харчову цінність, оберегти від псування, має велике значення для профілактики харчових отруєнь.

Зберігання продуктів

Всі продукти можна умовно розділити на дві великі групи.

Нешвидкопсувні продукти (з тривалим терміном зберігання):

  • Борошно і сухі вироби з борошна
  • Цукор, сіль, чай
  • Засушені овочі та фрукти
  • Прянощі, спеції, оцет
  • Консерви банкові

Швидкопсувні продукти:

  • Молочні продукти
  • Ковбасні, м'ясні вироби
  • Напівфабрикати
  • Кондитерські вироби з кремами
  • Солодкі сири вершкові

Збереження смакових і поживних якостей у продуктів визначається правильними умовами зберігання.

  • А як у вас вдома зберігають продукти?

Для зберігання продуктів використовуємо холодильник.

Холодильник - це електроприлад, призначений для охолодження, заморожування і зберігання швидкопсувних продуктів.

Холодильник це велика або маленька   шафа з однією або декількома дверцями. Всередині можна побачити ряди полиць, де лежать продукти.

Давайте подивимось, як правильно розміщати продукти в холодильнику.

 

https://youtu.be/ejyhdsshkB8 або

https://www.youtube.com/watch?v=H1MdUDe-7tg  - зберігання продуктів

Слід пам'ятати, що готові страви можна зберігати в холодильнику не більше 72 годин. Після цього продукти стають небезпечними для здоров’я.

Уважно подивіться на зображення слайда і скажіть, чи правильно розміщені продукти в даному холодильнику?

Правила експлуатації холодильника

Забороняється:

1. Залишати холодильник відкритим, інакше він зламається.

 2. Вмикати і вимикати холодильник мокрими руками.

3. Чіпати внутрішню сторону холодильника гострими предметами: ви   можете пошкодити механізм утворення холоду.    

4. Ставити в холодильник гарячі страви.

 Вам необхідно вживати достатню кількість різноманітної їжі для нормального зростання та розвитку.  Більшу частину свого дня ви проводите у школі. Виникає запитання: «Як дотримуватися режиму харчування?». Вихід є, носіть із собою корисні ланч-бокси. Детальніше про них у відео: https://youtu.be/wHGroMhkAhc - ланч-бокс школяра

Вправа «Так чи ні»

- Готові страви бережи в холодильнику …ТАК

- Холодильник  мити не треба… НІ

.- Заморожені продукти бережи в морозильній камері…ТАК

- Всі продукти повинні бути щільно закритими…ТАК

- Зберігати продукти в теплі, без холодильника небезпечно для життя…ТАК

Також небезпечно для життя купувати і їсти продукти, у яких закінчився термін зберігання.

Гра “Експерти”

Беремо будь який запакований харчовий продукт і починаємо з ним працювати. Знаходимо на етикетці, де вказано термін придатності. Читаємо, з'ясовуємо, чи не прострочений товар, дивимося про правила зберігання даного продукту, робимо висновок.

Дякую за співпрацю. Сподіваюсь, що Ви дійсно будете користуватися знаннями, які отримали на сьогоднішньому уроці і будете здоровими та щасливими.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора