A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Права, обов’язки і правова відповідальність неповнолітніх

Дата: 13.04.2022 08:30
Кількість переглядів: 1011

Правопорушення – вчинки людей, що порушують Конституцію держави, її закони чи підзаконні акти.
Відповідальність — визначені законом дії, що застосовуються до порушників законів. Відповідно до видів правопорушень передбачено різні види відповідальності.

Види правопорушень та відповідальність:
1. Дисциплінарні проступки. Спізнення на урок чи на роботу, порушення дисципліни чи правил поведінки у школі, пропуск занять без поважної причини, порушення службових обов’язків тощо.
Дисциплінарна відповідальність: зауваження, попередження, запис у щоденнику, виклик близьких дорослих до школи, догана, звільнення з посади.

2.Пошкодження чи знищення чужого майна, моральна шкода, завдана людині у зв’язку з пошкодженням чи знищенням її майна.
Цивільно-правова відповідальність: штраф, відшкодування збитків.
3.Адміністративні порушення. Порушення Правил дорожнього руху, правил поведінки у громадських місцях, несплата за проїзд у транспорті тощо.
Адміністративна відповідальність: офіційні попередження, штраф, позбавлення спеціальних прав (наприклад, посвідчення водія), громадські або виправні роботи, адміністративний арешт до 15 діб.
4.Кримінальні правопорушення, або злочини. Крадіжки, неодноразові хуліганські дії, вимагання речей чи грошей, нанесення тілесних ушкоджень та інші тяжкі правопорушення. До кримінальних правопорушень відносять також навмисне пошкодження чи знищення чужого майна в особливо великих розмірах. Наприклад, виведення з ладу газопроводу, мережі електропостачання, залізничної колії, підпал майна, лісових масивів.
Кримінальна відповідальність: штраф, громадські або виправні роботи, заборона здійснювати певну діяльність, арешт, обмеження волі, позбавлення волі тимчасово чи довічно.
Як усі громадяни, неповнолітні діти мають права, обов’язки і несуть правову відповідальність за вчинки.

Прочитати §25.

Перегляньте:

https://www.youtube.com/watch?v=50Mjx1g0uhk - Кримінальна відповідальність неповнолітніх | Про суд

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора