A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Напої. Щоденні, алкогольні, безалкогольні

Дата: 11.05.2022 11:51
Кількість переглядів: 162

Напої. Щоденні, алкогольні, безалкогольні

В наш час в торговельних підприємствах є широкий асортимент безалкогольних і слабоалкогольних напоїв. Ці напої мають різну харчову цінність. Високу харчову цінність мають фруктові і овочеві соки. Деякі безалкогольні напої мають корисні властивості, регулюючи в організмі водний режим і обмін речовин. Водночас багато напоїв містять значну кількість цукру, що суттєво підвищує енергетичний баланс людей, особливо схильних до повноти. Тому значна увага приділяється напоям з пониженою енергетичною цінністю, тонізуючим,  спеціального призначення, збагаченим біологічно активними речовинами та іншими цінними компонентами.

Тому вам слід відповідально ставитися до того, що ви п’єте, правильно обирати напої, щоб не нашкодити своєму здоров’я.

Отже, тема нашого заняття  “ Напої. Щоденні, безалкогольні, алкогольні”.

Як різні напої впливають на організм і що краще пити

Найкраще втамовує спрагу звичайна вода. Здорові альтернативи — лимонад, узвар і молочна сироватка, а від енергетиків і солодких газованих напоїв краще відмовитись.

Переглянте: https://www.youtube.com/watch?v=INWe1vjE5qg  - “Навіщо людині пити воду” 

Чи можна пити воду з-під крана?

Тільки якщо вона відстояна і кип’ячена, а краще — профільтрована. Навіть, якщо ви перевірили воду та вона чиста від бактеріального забруднення, пити її одразу з-під крана не можна.

ГО "Екологічна ліга" повідомляє, що значна частина системи водопостачання давно пережила термін експлуатації, тому додає бруд до води, зокрема іржу

Відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти. А фільтрування позбавляє воду від їхніх дрібних часточок, наприклад, іржі, а також іонів. Не забувайте вчасно змінювати фільтр, інакше ці часточки почнуть виходити із нього у воду, а не навпаки.

Чи можна пити мінеральну воду?

Мінеральні води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Її рівень важливий передусім тим людям, які мають проблеми зі здоров’ям.

Для когось мінералка із магнієм та кальцієм — це джерело корисних іонів, які добре засвоюються, а для когось — збільшення ризику каменів в нирках.

Якщо у вас проблеми із тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся із лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск.

Як впливає газована мінеральна вода?

Газована вода так само засвоюється і відновлює водний баланс, як і негазована. Крім того, газована вода може допомагати людям із диспепсією і закрепами, а також тим, хто прагне їсти менші порції.

  Енергетики і солодкі газовані напої

ВООЗ застерігає: в енергетиках дуже багато цукру, кофеїн та інші стимулянти як-то гуарана, і при постійному споживанні вони систематично псують здоров’я.

Якщо постійно пити енергетики, то:

  • Переспоживання кофеїну, яке може проявитися в гіпертензії, підвищеному серцебитті, нудоті та навіть конвульсіях.
  • Діабет другого типу: кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці — 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів — до 50 грамів, а краще — до 30.
  • Викидні на пізньому терміні, мертвонародження чи народження дітей із низькою вагою.
  • Пошкодження зубів.
  • Порушення роботи серцево-судинної та нервової систем — серце болить, голова не працює, режим сну порушений, хочеться ще енергетику.
  • Ожиріння.
  • Агресивна поведінка, погане навчання.
  • Поєднання енергетиків і спорту збільшує ризик черепно-мозкових травм.
  • Схильність до інших залежностей.

Чи можна замінити їх хоча б газованими солодкими напоями? — Ні! Вони також руйнують ваше здоров’я Дієтичні рекомендації США, Канади, Британії, України застерігають людей від споживання солодких газованих напоїв. Це порожні калорії. Споживання таких напоїв пов’язують із такими наслідками:

  • Ожирінням, в тому числі в дітей.
  • Інсулінорезистентністю та ризиком діабету. Якщо пити дві склянки солодкого і шипучого щодня, то ризик діабету зростає на 26%.
  • Ризик подагри зростає на 80%, якщо щодня освіжатися “ситром”. Дослідження тривало 22 роки.
  • Вищим ризиком серцево-судинних захворювань.
  • Звичкою до споживання солодкого.
  • Більший ризик карієсу.
  • Фосфорна кислота солодких напоїв потребує врівноваження. Тому із кісток виходить кальцій. Звичка до всім відомого напою із фосфорною кислотою, який гарно видаляє іржу, призводить і до виведення кальцію. Для дітей і підлітків критично, щоби кальцій в кістках запасався, а не виводився. Для інших людей теж.
  • Солодкі напої можуть збільшувати ймовірність раку.

Соки теж не є здоровою альтернативою. Свіжовижаті те саме, але їх можна комбінувати з овочами і зменшувати тим самим вміст цукру. Все тому, що в них високий глікемічний індекс та глікемічне навантаження — це те саме, що поїсти цукерок —знову низька кислотність (яка шкодить зубам). Фрукти краще споживати цілими, або у вигляді фруктово-овочевих смузі.

Дієтичні напої із замінниками цукру трошки кращі, але такі підсолоджувачі, як сахарин та цукралоза, впливають на мікрофлору кишківника. А від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії й прагнення нездорової їжі.

 Здорові альтернативи воді

Не обов’язково весь час пити лише воду. Якщо хочете урізноманітнити пиття — зробіть лимонад. http://bit.ly/2I8zVxe:

  • Заморозьте лимон чи апельсин, і натріть його із цедрою на терку та залийте кип’яченою водою. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і бета-каротин, і клітковина пектин, і ефірна олія лімонен.
  • Смак лимонаду можна урізноманітнити завдяки м’яті, тертому імбиру, кориці, лаванді, цвіту бузини чи чайної троянди.
  • Замість лимону можна брати будь-які ягоди. Розтовчіть ягоди у воді і доведіть на кипіння, щоб напій не одразу скис.

Солодкі газовані напої можна замінити узваром із сухофруктів — це хороше джерело мікроелементів. Сушені абрикоси багаті на калій, чорнослив — на залізо і бор. Але не треба додавати до узвару цукор — він вже є у фруктах.

Якщо вам потрібно мобілізуватися, випийте фільтровану каву та склянку (хоч і не корисного) соку. Це буде еквівалентно кофеїну і цукру енергетику, але із природними антиоксидантами кави, вітамінами і без сумнівних домішок.

Найкращим джерелом мінералів є молочна сироватка: в одній склянці чверть денної норми кальцію та фосфору, і десята частина потреби в цинку, калію та магнію. Змішайте сироватку із соком, і отримаєте безпечний енергетик.

П'ять шкідливих для здоров'я напоїв

Надмірне вживання алкогольних напоїв викликає звикання

Солодкі газовані напої, енергетики та молочні коктейлі приховують велику небезпеку для вашого здоров'я. Якщо ви відмовитеся від вживання шкідливих напоїв на користь чистої води, то цим самим істотно поправите своє здоров'я.

1. Солодкі газовані напої

Солодкі газованої води – лідер антирейтингу. Ці напої особливо шкідливі для дітей і підлітків, які більше за інших їх вживають. Тільки вдумайтеся в ці цифри: одна баночка (0,33 л) газованої води містить цілих 16 ложок цукру, представлених у вигляді солодкого кукурудзяного сиропу з великим вмістом фруктози.

Крім цукру, газовані води містять ароматизатори, харчові барвники, похідні бензолу і цукрозамінники. Часте вживання газованої води може викликати алергію, цукровий діабет, нервові розлади та онкологічні захворювання.

2. Енергетичні напої

Великою популярністю у молоді користуються енергетики. Потрібно розуміти, що енергетики не привносять енергію організму ззовні, а лише змушують організм працювати на знос. Тому після підйому сил настає період виснаження, втоми і розбитості. А якщо у вас є серцево-судинні захворювання, то енергетики вам протипоказані.

3. Фруктові соки

Багато хто впевнений у тому, що фруктові соки дуже корисні. Дійсно, свіжовичавлені соки містять безліч корисних речовин. Однак варто розуміти, що сік – це концентрований продукт, який містить велику кількість цукру. Крім того, фруктові соки містять багато кислот, які надають подразнюючу дію на слизову оболонку шлунку і руйнують емаль. У цьому зв'язку лікарі рекомендують розбавляти свіжовичавлені соки водою. Ну, а від пакетованих соків краще відмовитися.

4. Молочні коктейлі

Американські вчені б'ють на сполох, вказуючи на небезпеку вживання молочних коктейлів. Їх дуже люблять наші діти, і часто вживають їх у великих кількостях. У молочних коктейлях міститься багато цукру і молочних жирів, які в надлишку можуть порушувати обмін речовин.

5. Алкогольні напої

Надмірне вживання алкогольних напоїв викликає звикання. Так розвивається страшне захворювання – алкоголізм, від якого досить складно позбутися. Алкоголь негативно відбивається на стані печінки, нирок і серцево-судинної системи. При цьому лікарі зазначають, що 1 келих вина на день піде вам на користь. Тут головне знати міру.

Вплив алкоголю на організм підлітка

Алкоголь – це отрута, яка найбільше вражає головний мозок. Особливо згубно алкоголь діє на організм підлітка, в якого ще не завершився процес формування деяких відділів головного мозку, а також й інших важливих органів: серця, легень, шлунка, печінки, нирок. Токсична дія алкоголю на організм підлітка у кілька разів сильніша ніж на організм дорослого, тому що у цьому віці тканини дуже насичені водою і швидко вбирають і розповсюджують алкоголь по всьому тілу. При концентрації алкоголю в крові 0,5-0,6% (це відповідно 0,5 л горілки) у підлітка може наступити смерть. Для дітей ця доза становить 100-150 г, для грудних дітей – 10-15 г горілки.

Другою після мозку в організмі алкоголем уражається печінка, в якій відбувається його розщеплення. Накопичення алкоголю в печінці призводить до тяжкої хвороби – цирозу, яка майже завжди супроводжує хронічний алкоголізм.

Алкоголь згубно впливає на стравохід і шлунок, порушуючи виділення і склад шлункового соку. Від цього гірше засвоюється їжа, що в свою чергу негативно впливає на ріст молодої людини.

Алкоголь отруює також бронхи і легені, вони стають ослабленими і відкривають «ворота» для інших інфекцій, що може призвести до захворювання органів дихання.

Дуже чутливо реагує на алкоголь серце. Воно змінює свій ритм , частоту скорочень, обмінні процеси в серцевому м’язі.

Нарешті, не зворотні зміни відбуваються в крові. Знижується захисна властивість крові, уповільнюється рух еритроцитів, які розносять кисень в організму людини, погіршується властивість згортання крові.

Отож можна зробити висновок, що вживання підлітками та дітьми алкоголю не просто небажане, а не допустиме.

П’янство і алкоголізм прямо і побічно згубно впливають на процеси відтворення населення, сприяючи зниженню народжуваності. Встановлено, що середня кількість абортів припадає на жінок, у сім’ях в яких чоловіки систематично вживають алкоголь, у 2,5 рази більше ніж у благополучних у цьому відношенні сім’ях.

Ще давньогрецький язичницький учений і філософ Аристотель висловив тверду впевненість у тому, що алкоголізм передається спадково. Упродовж довгого історичного періоду, коли були відсутні необхідні умови для планомірних наукових досліджень, і численні висновки робились лише на підставі спостереження і логічних умовиводів окремих вчених, така думка розділялась багатьма медиками у різних країнах. Сучасна медицина прийшла до підтвердження висловлених Аристотелем думок та виявлено ще цілий ряд негараздів, які чекають на дитя, народжене в сім’ї алкоголіків.

 

 Практична робота: вирахувати денну норму споживання води кожним учнем, виходячи з норми 30 г на кілограм маси тіла.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора