A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Успішна дитина

Дата: 01.03.2021 11:54
Кількість переглядів: 219

Успішна  дитина

Кожна мама мріє про те, щоб її дитина виросла успішною. Для початку давайте подумаємо, кого ми вважаємо успішними людьми. Це поняття достатнє широке й містить у собі не тільки процвітаючих бізнесменів і  популярних кінозірок. Людина успішна й щаслива, якщо на роботі вона є затребуваним фахівцем, у родині її люблять і цінують, у неї багато друзів, її точка зору затребувана й цінується в колі її спілкування

Із самого маленького віку намагайтеся прищеплювати своїй дитині навички правильної поведінки вдома й у суспільстві. Успішна людина в сучасному світі – це, безсумнівно, людина, добре знайома з етикетом, уважна і чуйна до потреб навколишніх

Щоб виховати успішну дитину, постійно звертайте її увагу на те, що руки повинні бути чистими, одяг – охайним й акуратним, іграшки й  особисті речі – у порядку. Спочатку можна робити це у вигляді гри, з жартами й примовками. Будьте послідовні, постійно закріплюйте ці навички

Виховати  успішну дитину  неможливо, не звертаючи його уваги  на почуття й бажання навколишніх. Ви адже погодитеся з тим, що маленький джентльмен ніколи не буде кидатися піском в інших дітей, а маленька леді не стане з вереском відбирати ляльку в подружки? Ваше завдання – донести цю думку до своєї дитини 

Якнайбільше дозволяйте, якнайменше забороняйте не йдеться, звичайно, про однозначно неприйнятні й небезпечні для дитини заняття

Але якщо йому хочеться натиснути  кнопочки на клавіатурі комп’ютера або зрозуміти, як працює пульт від телевізора, приділіть цьому заняттю кілька хвилин. Сядьте поруч, відкрийте новий документ в  Word, покажіть, що на екрані  з’являться букви, якщо натискати на певні клавіші. Поясніть, що  означають стрілочки й велика червона кнопка на пульті й у яких випадках їх треба натискати

Наші діти ростуть в оточенні  новинок технологічного прогресу й повинні бути з технікою на «ти». Успішна людина – це в тому числі й досвідчений користувач сучасних досягнень техніки

Забороняйте обґрунтовано! Це значить – з подробицями пояснюйте, чому не можна, що буде, якщо порушити заборону і т. д.

Наприклад: « Не можна смикати за скатертину на столі, тому що так ти можеш упустити все, що там стоїть: посуд, їжу, вазу із квітами. Посуд розіб’ється й скло буде всюди.  Маленькі шматочки скла  мама може не помітити й не забрати, а ти потім встанеш ніжкою й можеш поранити. А їжа й квіти, якщо впадуть, забруднять нам увесь килим.»

Дитина не може до кінця уявити собі всі наслідки порушення заборони.  А намальована вами яскрава картина зробить на нього враження. Крім того, так вона поступово навчиться уявляти собі наслідки різних ситуацій і  прораховувати свої дії на кілька ходів уперед.

Заохочуйте допитливість. Щоб виховати  успішну дитину, з ним потрібно спілкуватися, починаючи із самого ніжного віку! Адже всебічний розвиток маляти включає й словниковий запас, і мовні навички, і пам’ять

Намагайтеся розбудовувати наявні таланти вашої дитини. Наприклад, ви зауважуєте, що він цікавиться, якою мовою звучить  пісня, швидко запам’ятовує іноземні слова. Купіть йому найпростіші словники або підручники англійського (типу «Мій перший англо- російський словник», з картинками й транскрипціями слів), комп’ютерні ігри, що навчають мові

Ваша дитина може й не стати професійним перекладачем, але вивчення мов у майбутньому стане даватися їй набагато легше, а це, як ви знаєте, невід’ємна частина життя успішної людини сьогодні.

Саме батьки повинні першими помітити схильності дитини . Нічого страшного, якщо сфери інтересів часто міняються  і дитині цікаво сьогодні одне, а завтра інше. У нього ще буде час визначитися, а ви закладете прекрасний фундамент для його успішності, якщо будете допомагати йому в цьому.

Нам, батькам, завжди хочеться, щоб діти були більш вдалим нас. Але як це зробити? Адже людина - не машина, і тут потрібен особливий підхід.

Про те, як виховати свою дитину успішним, і піде мова.

Поширеною помилкою психологи вважають бажання батьків виховувати дитину від протилежного: дати їй те, чого не вистачало самим батькам в дитинстві, або ж не робити того, що їх травмували. Якщо мова йде про відмову від такого зла, як побої або алкоголізм, то рішення, безумовно, правильне. А от коли справа доходить до: "Я не вивчив англійську мову, і у мене життя не склалося. Так що ти повинен обов’язково це зробити" або: "Ось мені не дозволяли ходити на танці, а ти обов'язково будеш ними займатися ", то це може призвести до сумних наслідків. Психологи стверджують, що негативний досвід вчить нас, як не треба, але не дає уявлення про те, ЯК треба.

Інша проблема бездумне підкорення авторитетам. Як показують дослідження, 70-80% успішних людей були в дитинстві нестерпними бунтарями. А шкільні любимчики частенько є на посередній посадах і скаржаться на депресію.

Як бачите, основні помилки зводятся до того, що дитину свідомо чи мимоволі намагаються вмонтувати в будь-яку систему без урахування його інтересів. Через ці перепони пробиваються толь-ко справжні бійці, та й то з втратами за частиною самооцінки або здоров'я.

Зрозумійте, що ДИТИНІ ПОДОБАЄТЬСЯ

Насамперед, психологи радять розібратися в інтересах і схильностях дитини. Причому робити це краще за допомогою спеціалі-ста, адже самі батьки в душі вже бачать сина чи доньку спортсменом, адвокатом, художником ... Якщо ваша дитина щойно пішла до школи , рано говорити про те, як виховати у своїй дитині успішність. Можна вибрати лише напрямок цікавою дитині діяльності. За чим вам неодмінно слід поспостерігати?

- Будьте уважні: записувати в художники всіх дітей, які люблять малювати, передчасно. Подивіться, що саме зображає дитини. Творчість нерідко просто спосіб виплеску емоцій.

Почніть розвивати в дитині саме те, до чого він схильний. Не треба боятися, що він виросте лінтяєм, якщо не буде через силу робити те, що йому не вдається. Стати спеціалі-стом в "чужій" області складно, до чого ж витрачати на це дорогоцінні сили?

Розвивати здібності дитини - не значить відсторонити його від інших видів діяльності. Наприклад, схильному до шахів хлопчикові все ж нуж-но ходити в школу і займатися фізичними видами спорту. Просто дайте можливість дитині вибирати і намагайтеся в міру сил підтримувати його захоплення морально і матеріально-но: купуйте і читайте разом книги по улюбленої теми, відвідуйте музеї, ходите на спортивні матчі. "Побічним ефектом" від такого цільового розвитку буде ваше порозуміння.

УНИКАЙТЕ НЕГАТИВНИХ УСТАНОВОК

Психологи багато працюють з ро-уря для того, щоб привчити їх стежити за своєю мовою . У кого з нас в серцях не виривалося: «Що ж ти нічого не розумієш?» Або «Нічого в тебе не вийде!» Опитування показують, що 90% людей відчувають невпевненість у своїх си-лах саме через подібні установок. Психоаналітики стверджують: у більшості невдах є своя "ключовая фраза", яку в підсвідомість заклали батьки, і вона тисне на лю-дей, коли їм потрібно прийняти рішення.

Навчіться "ловити себе" до того, як з мови зірвалася негативна установка, і ... говоріть дитині те, що думаєте, спокійно, за допомогою "я - повідомлення": "Я боюся, у тебе нічого не вийде, бо я теж два рази кидала секцію і так нічому не навчилася". Така форма "я думаю, я боюся" сприймаютьсяється, що інформація про вас, а не програма для дитини - це важливо. Обмежте вказівки з часткою "не". Привчіть себе замість "не балуйся" гово-рить "поводься спокійно". Вказівка ??"що робити" завжди зрозуміліше, ніж "чого не робити".

Як виховати успішну дитину | TiliMili-Masiki


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора