A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Як зберегти емоційний баланс дитини

Дата: 10.10.2022 12:46
Кількість переглядів: 23

Як зберегти емоційний баланс дитини

Дорослі часто стикаються з такими проблемами, як визначення свого місця в житті, фінансова нестабільність, особисті негаразди, стрес на роботі тощо. Але як бути, якщо поруч дитина, а батьків переповнюють негативні почуття? Як зберегти її емоційний баланс?

Психіка дитини дуже тендітна, проте є певні ознаки того, що дитина щаслива й емоційно збалансована:

дитина виявляє почуття задоволеності й самоповаги;

вона має бажання веселитися;

сміється при будь-якій відповідній нагоді, посміхається без причини;

уміє давати раду стресу, пов'язаному із тими чи іншими труднощами, упевнено долає їх;

легко ставить цілі й знаходить шляхи їх досягнення;

охоче грається в ігри, просить батьків дозволити запросити друзів, щоб гратися разом;

адаптується до змін, демонструє гнучкість у своїх діях і рішеннях, виявляє повагу до батьків;

намагається якомога швидше зробити домашнє завдання, щонайбільше часу перебувати у дворі з друзями;

має багато друзів, із якими проводить багато часу;

упевнена в собі, має гарну думку про себе та свою сім'ю.

Ці ознаки свідчать про те, що дитина емоційно збалансована. Утім, це не означає, що вона цілісінький день посміхатиметься. Вона може засмучуватися з тих чи інших причин, але при цьому матиме сміливість обговорювати свої почуття й шукати причину розладу.

Стресові ситуації можуть статися в житті найбільш позитивної дитини. Наприклад, якщо дитина отримала в школі погану оцінку, мама непокоїться: «Якщо так триватиме й далі, вона може провалити випускні іспити», «Що скаже вчитель, коли я прийду в школу?», «Напевно, я винна в цьому, адже вчора дозволила дитині лягти спати пізніше» тощо.

З іншого боку, батьки можуть і так відреагувати на подібну ситуацію: «Навчання зараз – твоя робота. Я розчарований тобою».

Тому, отримуючи погану оцінку, дитина думає: «Що скажуть батьки? Як їм повідомити про це?». У результаті виникає ситуація, коли батьки хочуть, щоб подібне не повторювалося з дитиною надалі, а сама дитина втрачає довіру до батьків і починає відчувати занепокоєння.

Дорослі мають право на помилку, але також її мають і діти. Невдачі підривають упевненість дитини в собі, незалежно від того, у якій сфері вони сталися. Тому дитина потребує ваших підтримки та мотивації.

У цьому й багатьох інших випадках емоційний стан дитини значно залежить від вашої підтримки. Щоб розвиток її особистості й навчання в школі проходили нормально, вона потребує позитивного зворотного зв'язку з вашого боку. Якщо ви хочете, щоб дитина максимально розкрила свій потенціал, дайте їй зрозуміти, що ви вірите в неї.

Емоційно збалансована дитина вміє знайти рішення будь-якої проблеми. Ваша підтримка допоможе дитині розвинути позитивне ставлення до життєвих труднощів, із якими вона стикається у процесі розвитку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора