A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Правила користування електричними приладами

Дата: 05.04.2021 08:20
Кількість переглядів: 384

У світі 40%небезпечних ситуацій відбувається внаслідок неправильного поводження з електричним струмом і електроприладами. Зараз кожна родина має телевізор, комп’ютер, електрочайник,  пральну машину та інші електроприлади. Усі вони несуть у собі потенційну небезпеку загоряння (і, як наслідок, пожежі), а також ураження людини електричним струмом, що супроводжується опіками. Сильними потрясіннями. Іноді летальним результатом.

Перш ніж користуватися електроприладом, уважно прочитати інструкцію.

Правила безпечного користування електроприладами:

?   Користуватися тільки справними електроприладами. Перш ніж увімкнути електричний прилад, пильно оглянути його. Переконатися, що він справний.

?    Не вмикати в одну розетку одночасно кілька електроприладів. 

?    Не заповнювати водою електроприлади, увімкнені в електромережу; не користуватися ними у вологому приміщенні чи перебуваючи у воді.

?    Не торкатися мокрими руками штепсельних розеток, вимикачів, увімкнених в електромережу, настільних ламп та інших електроприладів і не витирати їх вологою серветкою; не опускати палець у воду, яку нагрівають електроприладом. Перш ніж мити електроприлад, обов’язково вимикати його.

? Якщо перегоріла лампочка, перш ніж замінити її, слід вимкнути освітлювальний прилад з розетки або знеструмити його.

?    Не торкатися одночасно ввімкненого електроприладу й металевих труб або батарей опалення.

?    Не залишати без нагляду ввімкнені в розетку електроприлади. Коли виходиш з дому, обов’язково їх вимикай.

?    Небезпечно користуватися саморобними електроприладами, з оголеними проводами без штепсельних вилок, з пошкодженою ізоляцією (ніколи не торкатися оголеного проводу).

? Якщо під час роботи електроприладу з’явилися тріск, іскріння, треба негайно вимкнути прилад із розетки або знеструмити його.

? Про помічені неполадки в електроприладах, оголені й погано ізольовані проводи розповісти дорослим. Несправності може усунути тільки спеціаліст-електрик.

Алгоритм надання допомоги потерпілому ураженого електричним струмом:

-    Не доторкатися до потерпілого руками або ногами;
-    Негайно покликати дорослих;
-    Якщо дорослих поруч немає, за допомогою сухого дерев’яного, пластикового або скляного предмета заберіть від постраждалого дроти, які перебувають під напругою;
-    Відтягніть потерпілого убік від оголених дротів;
-    Викличте «швидку медичну допомогу»;
-    Повідомте дорослих.
 

Висновок:  електроприлади – наші помічники в побуті. Слід додержуватися правил безпечного користування ними. Порушення правил може призвести до ураження електричним струмом і пожежі.

Опрацювати §24. Разом з дорослими виконайте проект «Бережемо електроенергію» (підручник, с.114)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора