A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Харчування і здоров’я. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків

Дата: 28.10.2021 13:01
Кількість переглядів: 98

Ознайомитесь  із основними поживними речовинами та джерелами їх надходження,  навчитеся відрізняти корисну їжу від тієї, що може зашкодити здоров’ю

Їжа — це сукупність неорганічних і органічних речовин, які отримуються організмами з довкілля та використовуються для живлення. Людина народжується, щоб жити, а життя неможливе без харчування. Харчування — одна з головних умов розвитку кожної живої істоти. Їжа потрібна організму для побудови та відновлення тканин тіла, які руйнуються в процесі життєдіяльності; для підтримки цього процесу і поповнення енергії, яка витрачається. Все це відбувається в організмі не лише під час його формування й розвитку, а й протягом всього життя. Основне призначення їжі — бути джерелом енергії та “будівельним матеріалом” для організму.

Щоб організм отримав всі необхідні поживні речовини і повністю їх застосовував треба знати  й дотримуватися правил раціонального харчування.

Раціональне  (збалансоване) харчування – це повноцінне харчування з урахуванням:

  • статі ( потреба в енергії у дівчаток і жінок різного віку на 5-15% менша, ніж у хлопчиків або чоловіків);
  • віку (найбільші витрати енергії характерні для дітей, які ростуть; з віком кількість енергетичних витрат зменшуються);
  • характеру діяльності (фізична праця, спорт потребують більшої кількості  енергії, а отже більш калорійного харчування, ніж люди, які ведуть малорухомий спосіб життя);
  • загальний стан організму (хвора людина потребує менш калорійне, але більш вітамінізоване харчування ніж зазвичай, а видужуюча – посиленого, тобто калорійнішого);
  • клімату (в холодну пору року організм вимагає калорійніше харчування для забезпечення енергетичних затрат, а влітку – менш калорійне, з посиленим питним режимом).

     Той,  хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватися  трьох принципів раціонального харчування.

1.Помірність – вимагає, щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних затрат організму

2. Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі і фрукти; м’ясомолочні вироби, ласощі)

3. Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.

Незважаючи на різноманітність продуктів харчування, наша їжа має лише шість складових: білки, жири,  вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вода.

https://www.youtube.com/watch?v=hDwp8fjzc5w - Абетка Харчування. Навіщо харчуватися правильно?

Вітаміни. Більшість  вітамінів  не  утворюється  в  організмі  людини. Головним  їх  джерелом  є  овочі,  фрукти  та  ягоди.  Вітаміни містяться  також  у  молоці,  м’ясі,  рибі. 

Усі вітаміни поділяють на дві великі групи:

  • розчинні у воді;
  • розчинні в жирах.

До  водорозчинних  вітамінів  відносять  групу  вітамінів  В (В1, В2), вітаміни С і Р.

До жиророзчинних вітамінів належать вітаміни А, D,Е, К.

Потрібні в  дуже  невеликій  кількості,  але  їх  нестача  або  відсутність порушує  обмін  речовин,  що  веде  до  захворювань  — авітамінозів.

Але існує й зворотна ситуація — надлишок вітамінів.

Гіпервітаміноз  —  це  розлад  у  функціонуванні  організму  внаслідок  інтоксикації  надвисокою  дозою  одного  або  кількох вітамінів, що містяться в їжі або в ліках.

Сьогодні  гіпервітамінози  стають  все  більш  поширеними в  розвинених  країнах,  де  популярні  вітамінні  добавки.  Багато людей  самостійно  лікуються  від  незначних  захворювань  великими дозами вітамінів.

Найчастіше  гіпервітамінози  спричиняються  вживанням значних доз вітамінів А і D.

Вода. Жодна жива клітина, жоден живий організм не може існувати без води. Вона входить до складу усіх органів і тканин людського тіла.

Кров містить близько 80% води. Усі процеси, що протікають в організмі,

пов’язані з водою та розчинними в ній речовинами. Людина може жити

тривалий час (місяць і навіть більше) без їжі, але не за відсутності води.

Недостатня кількість води призводить до закислення та обезводнення

організму. У свою чергу це приводить до кисневого голодування, простудних захворювань, швидкої стомлюваності, зниження працездатності, алергічних проявів, поганого сну, дратівливості, появи болів в серці, депресій,

зниження пам’яті, слуху, зору, підвищення артеріального тиску, набряків.

Необхідна кількість води на добу в середньому дорівнює 1,5-2л.

Але надмірна кількість води також не корисна для організму людини і

викликає посилену роботу серця і нирок. Крім того, з організму вимиваються корисні для нього речовини, особливо мінерали і деякі вітаміни.

Більш корисна некип’ячена вода, очищена за допомогою фільтра або мінеральна столова. У спеку, при інтенсивній фізичній роботі та після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше.

Переглянути: https://www.youtube.com/watch?v=XaXCQrLQq-Y -  вода – запорука доров’я

          Мінеральні речовини. Ріст  і  розвиток  кісток,  нервових  клітин,  м’язів  залежить від  вмісту  певних  хімічних  елементів  та  мінеральних  речовин. Вони  сприяють  нормальній  діяльності  серця  й  нервової  системи,  використовуються  для  утворення  гемоглобіну  (Ферум), хлоридної кислоти шлункового соку (Хлор).

Висновок

Харчування забезпечує діяльність різних органів і систем і є важливою умовою міцного здоров’я, високої працездатності, гармонійного розвитку. Вживання продуктів, багатих на поживні речовини, достатнє вживання води – джерело здоров’я, сили, бадьорості.

  Д/з: опацювати § 5.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора