A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Патріотичне виховання як невід'ємна складова виховної системи закладу освіти

Дата: 10.02.2020 12:18
Кількість переглядів: 251

 Національно-патріотичне виховання в українському суспільстві залишається першочерговим як для держави, так і для системи освіти в цілому.  (Слайд 1)

       Інтеграційні процеси в Україні відбуваються на фоні сплеску патріотичних почуттів і нових ставлень до історії, культури, традицій і звичаїв українського народу.

    Національно-патріотична просвітницька діяльність у ОЗЗСО Мутинська зош І-ІІІ ступенів сприяє вихованню юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції.

    Добрі справи, здійснені школярами, прилучають їх до благодійності, демонструють їхній патріотизм, милосердя, уміння розуміти проблеми оточуючих та бажання безкорисливо допомагати своїм співвітчизникам заради миру і спокою в Україні, заради єдності Батьківщини. Національно патріотична діяльність  – це систематичні спільні дії учнів, педагогів, батьків, органів місцевого самоврядування.

   Четвертий рік у шкільному житті нашого закладу впроваджується Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). (Слайд 2) Вона стала невід’ємною складовою національно-патріотичного виховання учнівської молоді. Виховна система гри «Джура»  включає в себе постійну роботу у школі протягом усього навчального року, дає можливість залучити до спільної дії учнів, педагогів, батьків, представників місцевого самоврядування та громадських організацій.

    Виховна система гри «Джура» базується на козацьких і пластових традиціях. (Слайд 3) Така форма виховної роботи з учнівською молоддю є надзвичайно ефективною та актуальною, зважуючи на складні військово-політичні умови, що нині склалися в Україні. Високий рівень обороноздатності України може бути забезпечений не стільки новітніми зразками зброї, але, у першу чергу, високим рівнем патріотизму громадян, наявністю в них потрібних умінь та навичок із загально-військових дисциплін, вміння зберегти своє життя і здоров’я в умовах надзвичайної ситуації та військового конфлікту, надання першої домедичної допомоги, а головне – їхньої готовності захистити Україну від будь-якого агресора. Народ-патріот – непереможний.

    Рій «Нащадки козака Мута» впродовж останніх трьох років був і є організатором та координатором національно-патріотичної діяльності школярів.

   Проводячи систематичну роботу національно-патріотичного напрямку та волонтерську діяльність на підтримку і допомогу наших воїнів-захисників, які відстоюють незалежність і цілісність України в зоні АТО, проявляють себе як свідомі українці.

  Участь у грі «Сокіл»(«Джура») сприяє національно-патріотичному та військово-спортивному вихованню молоді на основі козацьких традицій. (Слайд 4) Вже втретє наші джури оздоровлюються у оздоровчому таборі «Ластівка». Путівки для оздоровлення були надані рою безкоштовно, як нагорода за активну результативну участь у джурівському русі.

   З метою популяризації здорового способу життя, 17-22 вересня 2019 р. у школі проходив Олімпійський тиждень. (Слайд 5) Кожен навчальний день починався із ранкової зарядки перед порогом школи, проведені спортивні змагання серед учнів початкової ланки, а 21 вересня на березі р. Сейм були проведені змагання серед учнів 5-8 класі «Спритний захисник».

    До Дня українського козацтва джури провели акцію (колективне виготовлення маскувальної сітки) «Допоможемо українському солдату боронити  Вітчизну!»,сформували посилки з подарунками для українських захисників на Сході України. (Слайд 6)

    З 8 по 14 жовтня у школі проходив тиждень військово-патріотичного виховання  «Є така професія – Батьківщину захищати», в рамках якого було проведено багато цікавих заходів. Зокрема, для учнів 5-8 класів козацькі забави «Тісніше станьте, сильні духом, під прапором одним». (Слайд 7)

    З 12.10 по 14.10 було проведено осіннє таборування та відкриття сезону Сокіл-Джура 2019-2020 " Таранська Січ". (Слайди 8-10) Організатори таборування: Конотопський Козацький Клуб "ДЖУРА" та Кролевецький Молодіжний клуб Джура. На таборуванні були майстер класи з альпінізму, тактичної медицини, тактики, рукопашу, володіння зброєю, стрільба з бойової зброї, приготування кулішу та козацькі забави у колі друзів.

            23 листопада в Мутинській ЗОШ І-ІІІ ступенів пройшли жалобні заходи до Дня пам’яті жертв голодомору в Україні 1932-1933 років. Було проведено: (Слайд 11)

  • кіносалон «Скорботна пам'ять поколінь» - демонстрація документальних фільмів про трагічні події 1932-1933 років;
  • бібліотечні вітражі «Минуле стукає в наші серця» (виставка художньої, публіцистичної та історико-документальної літератури);
  • творча майстерня по виготовленню екібани «Запалали свічки пам’яті та скорботи»;
  •  покладання квітів до Пам’ятного знаку – Хресту жертвам голодомору.

      На гурткових заняттях, завдяки краєзнавчому лото «Козацька спадщина Сумщини» джури мають можливість у цікавій та доступній формі отримати потрібні знання про побут та життя козаків Сумщини. (Слайд 12)

    Традиційними стали у школі уроки мужності, присвячені Героям Крут, учасникам революції Гідності, Небесній Сотні, волонтерам, воїнам-односельчанам – учасникам бойових дій на Сході України, подіям, що змінили хід історії України.

    22 січня з нагоди Дня Соборності України учні ОЗЗСО "Мутинська ЗОШ І-ІІІ ступенів" провели флешмоб "Живий ланцюг соборності", пройшов із прапором України від школи до центру села, символічно з’єднавши два береги р.Інгул. (Слайд 13)

    29 січня з нагоди річниці бою під Крутами в ООЗСО «Мутинська ЗОШ І-ІІІ ступенів» з метою формування в учнів почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого, організували флешмоб «Крути – символ героїзму українського юнацтва», працював медіа салон «Крути – молода кров» з циклу проекту «Україна – забута історія», було організовано перегляд та обговорення історичного фільму «Бій під Крутами – бій за майбутнє». (Слайд 14)

   (Слайди 15-178-10  лютого рій "Нащадки козака Мута" взяли участь у вишколі "Дубовицька Січ - зимове таборування". Дні були насичені заходами. 8 лютого: збірка, оголошення наказу про призначення старшини табору та наказу по табору, лазертаг, тактична медицина, тактика. 9 лютого: ранкова збірка, зарядка, пейнтбол, вишкіл, гра "Відун». 10 лютого ранкова пробудка була найскладнішим випробуванням. А далі - спортивний вишкіл, стрільба. Наприкінці зібралися у  козацьке коло, де змагалися на силу та спритність із друзями козаками.

    12 лютого з метою виховання в учнів почуття патріотизму, національної свідомості, розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються в Україні та на підтримку наших військовополонених моряків незаконно позбавлених свободи в Росії,  було проведено меседж громадянської позиції «Волю морякам!». 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора