Практична робота. Корисне меню
- Чи є цукерки, які не шкодять здоров’ю?
Сьогодні ми з’ясуємо всі «ЗА» і «ПРОТИ» вживання солодощів дітьми. Дізнаємося про користь і шкоду магазинних цукерок і спробуємо приготувати щось смачненьке на ваш вибір.
Користь
Солодощі - це вуглеводи, тобто найважливіше джерело енергії. Діти багато рухаються, витрата енергії у них велика, її треба швидко заповнювати, з цієї точки зору солодощі дітям корисні. Вуглеводи також беруть участь в побудові клітинних мембран, білків крові, гормонів.
Шоколад проти інфаркту. Ризик захворіти серцево-судинними захворюваннями знижує помірне споживання шоколаду. Ці ласощі можуть захистити від інфаркту міокарда. Однак, шоколадом не слід зловживати. Ідеальну норму становить 6-7 г шоколаду в день. Саме стільки вистачить для того, щоб гарантувати захисний ефект від процесів запалення в організмі і серцево-судинних захворювань.
Шоколад розширює судини, запобігає утворенню тромбів. Британські та італійські вчені довели, що гіркий шоколад також піднімає в крові рівень антиоксидантів на 20%. У чорному шоколаді підвищене число антиоксидантів, які запобігають розвитку ракових пухлин. Чорний шоколад здатний покращувати артеріальний кровотік і знижувати кров'яний тиск.
Шкода
Забиваючись між зубами, прилипаючи до них, ці м'які цукерки створюють усі умови, щоб розвивалися і харчувалися бактерії, які з успіхом поїдають емаль ваших зубів. Усе це стосується і шоколаду з рідкої начинки і карамелі.
Харчові добавки. Українські та закордонні виробники вже не перший рік напихають нас харчовими добавками - ароматизаторами, барвниками, консервантами. Їх додають куди завгодно. Ми вже звикли, відкритим залишається лише питання про те, наскільки це все шкодить здоров'ю. Недавно англійські вчені з'ясували: багато хто з дозволених в Україні харчових добавок все-таки шкідливі, особливо для дітей. Наприклад, вони можуть викликати підвищену стомлюваність, неспокійний сон і навіть зниження розумових здібностей.
Висновок: денна доза цукерок, вафель і печива для молодших школярів - 20 - 25 г. По суті, дитині дозволяється з'їсти за добу всього 2-3 цукерки. Однак досить часто про правила правильного харчування забувають.
Загальна технологія приготування цукерок із сухофруктів:
1. Ретельно промийте сухофрукти, щоб позбутися залишків обробки. Докладніше про те, як правильно підготувати сухофрукти, дивіться .
2. Видаліть кісточки із сухофруктів.
3. Подрібніть горіхи. За бажанням можна подрібнити й сухофрукти.
4. Сухофрукти та горіхи пропустіть через м'ясорубку або подрібніть у блендері.
5. За необхідністю додайте мед з горіхами, сік лимона і т.п.
6. Сформуйте цукерочки і обваляйте їх у насінні або стружці кокоса.
Перегляньте відео: «Яка користь від сухофруктів» . URL: https://www.youtube.com/watch?v=lTDmzzx80hc
Рецепт №1
Складові:
- По 70—80 г фініків, чорносливу, родзинок і кураги;
- 50 г будь-яких горіхів;
- 50 г вівсяних пластівців;
- 4—5 ст.л. кокосової стружки, какао-порошку або мигдальної стружки;
- 1 ст.л. соку лимона.
Приготування: подрібнити вівсяні пластівці й кокосову стружку, додати горіхи. Сухофрукти пропустити через м’ясорубку. Все змішати, має утворитися однорідна маса. Додати сік лимона, перемішати, сформувати цукерки. Всередину можна покласти по горішку (наприклад, фундук). Зовні обваляти в какао-порошку, кокосовій або мигдальній стружці.
Картка № 2
Загальна технологія приготування цукерок із сухофруктів:
1. Ретельно промийте сухофрукти, щоб позбутися залишків обробки. Докладніше про те, як правильно підготувати сухофрукти, дивіться .
2. Видаліть кісточки із сухофруктів.
3. Подрібніть горіхи. За бажанням можна подрібнити й сухофрукти.
4. Сухофрукти та горіхи пропустіть через м'ясорубку або подрібніть у блендері.
5. За необхідністю додайте мед з горіхами, сік лимона і т.п.
6. Сформуйте цукерочки і обваляйте їх у насінні або стружці кокоса.
Рецепт №2
Складові:
- по жмені улюблених сухофруктів: фініки, курага, родзинки;
- пів склянки волоських горіхів;
- трохи подрібнених кукурудзяних пластівців.
Приготування: порізати сухофрукти та горіхи, пропустити через м'ясорубку. Добре перемішати, сформувати цукерочки і обваляти в кукурудзяних пластівцях.
Картка № 3
Загальна технологія приготування цукерок із сухофруктів:
1. Ретельно промийте сухофрукти, щоб позбутися залишків обробки. Докладніше про те, як правильно підготувати сухофрукти, дивіться .
2. Видаліть кісточки із сухофруктів.
3. Подрібніть горіхи. За бажанням можна подрібнити й сухофрукти.
4. Сухофрукти та горіхи пропустіть через м'ясорубку або подрібніть у блендері.
5. За необхідністю додайте мед з горіхами, сік лимона і т.п.
6. Сформуйте цукерочки і обваляйте їх у насінні або стружці кокоса.
Рецепт № 3.
Складові:
по 100 г чорнослива, курага, фундука, мигдалю, інжиру сушеного;
какао (для обсипки);
вафлі;
горіхи.
Приготування
1. Сухофрукти миємо, заливаємо гарячою водою (не кип'ятимо!), пропускаємо через м’ясорубку. Горішки підсушуємо в духовці або на сковороді без олії, даємо остити та пропускаємо через м’ясорубку або дрібно товчемо.
2. Сухофрукти і горіхи перемішуємо з цукровою пудрою. З отриманої маси вологими руками формуємо однакові шарики. Для легкості краще робити це за допомогою або чайної ложки, або столової в залежності від бажаного розміру.
3. Отримані цукерки обкутуємо у какао, кокосовій стружці, вафлі чи дріблених горішках.
4. Прибираємо цукерки в холодильник на годину, потім подаємо.