Способи покращення якості продуктів. Як захистити себе від нітратів
Якість харчових продуктів — це сукупність властивостей товарів, що зумовлюють їх придатність задовольняти певні потреби лдини. Вона повинна відповідати вимогам стандартів. Якість будь-якого харчового продукту визнається за характерними для нього властивостями, які називають показниками якості.
Якість харчових продуктів залежить від факторів сфери виробництва і умов вирощування рослинної продукції, якості сировини, напівфабрикатів, технології їхнього оброблення, обладнання; факторів сфери розподілу якості зберігання, транспортування, реалізації; факторів сфери споживання — якості короткочасного зберігання, споживання і засвоєння.
На Львівщині десятки людей потрапили до лікарні, поївши весняного салату. Сезонні овочі вклали на лікарняні ліжка дітей. Страшний біль у шлунку, блювота, запаморочення! Це все нітрати. 70% нітратів потрапляють в наш організм через овочі.
З’їли огірок, аж раптом заболіла голова? Підскочив тиск? Заболіло серце? Нітрати почали діяти. Якщо з добривом і стимуляторами росту переборщили, хімікати почнуть атакувати ваше серце. Кров згущується та не насичується кислородом. Це може призвести до інфаркту!
Найгірше те, що нікуди нам від нітратів не дітися. Вони є абсолютно в усіх овочах. Навіть, якщо їх на своєму городі виростила ваша бабуся або ж ви самі.
Як захистити себе від нітратів?
- Перш, ніж їсти, замочіть овочі в холодній солоній воді на годину. Та неодмінно очищуйте шкірку, в ній найбільше шкідливих речовин.
- Бадилля кропу, петрушки, щавлю неодмінно відрізайте й викидайте! Нітрати ховаються саме там! Обирайте зелень з витягнутими, пружними листами. Без жовтизни.
- В редисі найбільш небезпечна нижня частина коренеплоду. В огірків і помідорів теж неодмінно відрізайте хвостики. І не їжте капустяний качан! Він теж нітратний. Лише листя!
- У жодному разі не давайте ранніх овочів дітям до п’яти років! Їхній маленький організм просто не може виробити стільки антитіл, щоб протистояти нітратам. Один огірок чи помідор може дитину вбити.
- Як би ми не старалися, частина нітратів все одно потрапить до нашого організму. Але не хвилюйтеся, їх можна вивести. Останні дослідженні довели, якщо регулярно вживати молоко та сир, концентрація нітратів в організмі зменшується майже на 80 %.
- Робите салат? Додайте до нього трішки лимонного соку – він нейтралізує дію нітратів.
- А ще займайтеся спортом. Фізична активність покращує обмін речовин. І нітрати виводяться з організму швидше.
Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=S-uQC13Qh_A - Нітрати;
або
https://www.youtube.com/watch?v=BQeb3htDB1k
- Нітрати у продуктах харчування та очистка стічних вод