A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

 Соціальні чинники здоров?я підлітків

Дата: 21.03.2022 09:00
Кількість переглядів: 78

Обговорення проблемної ситуації: «Підлітки зайшли в автобус, почали галасувати, штовхатися, їсти морозиво. Морозиво тане, тече й може забруднити одяг пасажирів. Оціни стан соціального здоров'я підлітків. Що ви можете сказати про їхній соціальний розвиток?»
Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=pm2Ge6OdGBY - відеоурок
1.   Що впливає на твоє соціальне здоров'я
Людина живе в суспільстві. Вона має знайти СВОЕ місце серед інших людей, навчитися спілкуватися з ними, зрозуміти правила поведінки в соціумі й дотримуватися їх. Демократичне суспільство надає людині досить багато прав, але разом із правами в людини з'являються й певні обов'язки. Уміння користуватися своїми правами й виконувати свої обов'язки є важливим показником соціального здоров'я.
Існують соціальні фактори, які впливають на твоє соціальне здоров'я. Насамперед до них належить безпосереднє оточення людини:
—    родина, в якій виховується й росте;
—    школа, в якій вона навчається;
? клас, в якому вона знаходить друзів, з котрими спілкується не тільки в школі, але й за її межами;
—    підліткові компанії, з якими вона проводить дозвілля.
Окрім того, на соціальне здоров'я впливають:
—    література, яку читає людина;
—    телевізійні програми, які вона дивиться;
—    музика, яку вона слухає;
—    театральні спектаклі, фільми, комп'ютерні ігри й багато іншого, від чого вона отримує естетичну насолоду.
Дехто навіть не здогадується про цей вплив, але він існує й призводить до певних наслідків. Наприклад, надмірне захоплення комп'ютерними іграми може призвести до того, що у свідомості підлітка реальність і вигаданий кимсь світ гри міняються місцями. Це завдає великої шкоди його соціальному здоров'ю: він поринає у світ гри, перестає. сприймати навколишню реальність, обмежує спілкування з іншими людьми.
Підліток мусить знати, що сам є активним учасником процесу свого соціального розвитку й може впливати на своє соціальне здоров'я, вчиняючи так або інакше. Наприклад, ведучи здоровий спосіб життя або порушуючи його.
Знаючи про соціальні фактори здоров'я, підліток може зробити правильний вибір і жити так, щоб не завдавати шкоди своєму здоров'ю. Ніхто інший не зробить цього замість нього. Слід пам'ятати, що соціальне здоров'я пов'язане із безпекою!
Соціальна рівність і соціальна справедливість так само є важливими соціальними факторами здоров'я. Наявність у суспільстві соціальної рівності й справедливості роблять його соціально здоровим, а людину — захищеною й упевненою у своєму майбутньому.
2.   Як стежити за своїм соціальним розвитком
Перша ланка суспільства, в якій підліток виявляє себе як соціальна особистість,— це родина. Кожна людина, напевно, помічає, що в родині кожен має свої обов'язки, і вони залежать від місця, яке людина займає в родині. Син, донька, брат, сестра, онук, онучка, племінник, племінниця — усе це соціальні ролі, відведені підліткові в родині. Якщо він справляється зі своїми родинними обов'язками, це свідчить про те, що його соціальний розвиток відбувається нормально. Успішне навчання також є обов'язком підлітка стосовно родини. Батьки вірять у те, що їх син чи донька стане корисною для суспільства людиною й що родина зможе розраховувати на них у майбутньому.
Не менш важливим для соціального розвитку підлітка є і його становище в різних молодіжних підліткових групах: класі, спортивній секції, футбольній команді, драматичному гуртку, компанії друзів, які живуть на його вулиці або у його дворі. Соціальний розвиток і, урешті-решт, соціальне здоров'я неабияк залежить від цих груп.
Справа в тому, що, поділяючи ті або інші погляди, захоплення, пристрасті, манери друзів, підліток потрапляє під їх соціальний вплив. Як наслідок, у підлітка можуть з'явитися корисні або шкідливі звички, які певним чином впливають на його здоров'я. Наприклад, звичка регулярно читати може зробити людину цікавим співрозмовником, а звичка чемно поводитися з тими, хто оточує, значно полегшить спілкування з ними. І навпаки, звичка ставитися до людей спогорда або повсякчас їм грубити, або користатися нецензурними словами, або вживати алкоголь та наркотики — сповільнить соціальний розвиток підлітка.
Не менш важливим є й спосіб життя підлітків, з якими ми у дружніх стосунках. Хоч-не-хоч, але воно буде позначатися на кожному. А тому слід розібратися, чи є цей спосіб життя здоровим, чи не буде він шкодити. Слід пам'ятати, що свої інтереси можна відстояти тільки самостійно.
Існують фактори, які впливають на соціальне здоров'я. Підліток мусить знати, що сам є активним учасником процесу свого соціального розвитку. Знаючи про соціальні фактори здоров'я, він може зробити правильний вибір і жити так, щоб не завдавати шкоди своєму соціальному здоров'ю.
-    Назвіть фільми, що пропагують позитивні цінності. 
-    Назвіть фільми, які романтизують насилля.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора