A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад "Мутинський ліцей"
Кролевецької міської ради

Особливості харчування у підлітковому віці. Харчові звички. Принципи харчування

Дата: 04.11.2021 09:00
Кількість переглядів: 356

Знатимете фактори, що найбільше впливають на формування харчових звичок, негативні наслідки неправильного харчування

  Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=m_KtA5isjjI – тарілка здорового харчування

Режим харчування. Збалансоване харчування школяра вкрай важливо. Адже від того, наскільки повним буде набір вітамінів і мікроелементів, які отримує з їжею дитина, залежить її здоров'я, імунітет, темпи розвитку і навіть успіхи в школі. Меню дитини має компенсувати всі енерговитрати. З кожним роком шкільні програми стають все більш насиченими і вимагають від дітей великих зусиль і концентрації. Дуже швидкий темп життя, висока інформаційна завантаженість (школа, телевізор, інтернет) розхитують нервову систему. Здорове харчування – це ключ до психологічної й фізичної рівноваги. 

Дієтологи рекомендують для дітей чотириразовий режим прийом їжі. Зверніть увагу: у складі сніданків, обідів і вечерь обов'язково повинні бути присутніми гарячі страви. Харчування всухом'ятку – пряма дорога до гастриту! 

Правильний раціон школярів обов'язково має включати: 

- овочі – 3-4 порції на день; 

- фрукти – 1-2 порції в день; 

- продукти із зерна – 4-5 порцій на день; 

- продукти, багаті на білки (м'ясо, птиця, риба) – 2 і більше порцій на день; 

- кисломолочні та молочні продукти – 2-3 порції в день. 

В інші дні збалансоване харчування школяра має містити біле м'ясо, овочі, фрукти, макаронні вироби. Раціональне харчування для школярів повинно стати звичкою. А створити таку звичку можна за допомогою спільних вечерь і обідів, на яких вся родина буде харчуватися смачною і здоровою їжею. 

Раціон  має містити продукти з усіх харчових груп.  

Раціональне харчування школярів неможливо без жирних сортів риби. Лосось, сардини, оселедець багаті на омега-3 жирні кислоти, які забезпечують правильну роботу нервової, серцево-судинної та імунної системи дитини

Калорійність харчування. Розрізняють такі поняття як «калорійність» та «поживність» їжі.

Енергетична цінність (калорійність їжі) – це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини з продуктів харчування в процесі травлення, за умови її повного засвоєння.

Кількість енергії, що надійшла, повинна відповідати кількості витраченої енергії. Калорійність добового раціону змінюється залежно від кількості енергії, що витрачає людина. Отже, під час посилених тренувань харчування має бути більш калорійним.

Харчова цінність (поживність) – це вміст у продукті вуглеводів, жирів і білків з розрахунку на 100 грамів продукту, тобто це якісний склад їжі.

У харчуванні важливо дотримуватися співвідношення білків, жирів і вуглеводів – 1:1:4. Середня потреба в білках становить 10г. найкраще вживати білки тваринного походження. 

Існує офіційна статистика: якщо б раптом, чарівним чином, певна проблема сама собою зникла, то тривалість життя людей в усьому світі збільшилася би на 5 – 10 років. Для порівняння: лікування всіх жителі планети від раку збільшило б середню тривалість життя лише на рік.

Як ви гадаєте, про яку проблему йдеться?

 Перегляньте: https://www.youtube.com/watch?v=K8rTeMPJ7rA   -  здорове харчування 

«Епідемя» ожиріння стає актуальною не лише в Америці і стосується не тільки дорослих. За останніми даними у світі  близько 20 млн дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою.

Харчування  це не лише фізіологічний, а й соціально та культурно зумовлений процес. Харчова поведінка як складова способу життя людини охоплює пошук, вибір, приготування й вживання їжі, а також усі супутні процеси. Формується вона з дитинства, тому впливає а стан здоров’я й у дорослому віці.

Формування харчових звичок залежить від: традицій, смаку, виховання, матеріальних можливостей, потреб, стану здоров’я.

Чинники, що впливають на культуру харчування:

  • Харчова поведінка батьків, ставлення їх до їжі;
  • Приклад авторитетних людей
  • Реклама продуктів харчування

Захворювання, до яких призводить нераціональне харчування:анемія, хвороби органів травлення, хвороба щитовидної залози, гіпертонія, ожиріння, карієс, кишкові інфекції, харчові отруєння. 

Д/з: читати § 6. З допомогою дорослих  розробити власний режим   харчування, з урахуванням режиму дня та зайнятості. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора