Оздоровчі системи. Поняття про оздоровчі системи. Складові оздоровчих систем
Вправа "Закінчи речення"
- «Здоров’я – це не лише відсутність хвороб, а й стан повногофізичного, душевного і соціального… ».
- «Подруга» спорту.
- «Бережи сукню знову, а … змолоду». (Українське народне прислів’я)
- Складовою здорового способу життя є здоровий … .
- Ім’я Іванова, засновника системи загартовування.
- Що, за народним прислів’ям, має бути в холоді? (Тримай ноги в теплі, … в холоді, а живіт - у голоді.)
- Противага пасивності.
- Спосіб відпочинку, профілактика перевтоми.
- Продукт рослинного походження, що використовується в їжу, для окремих видів масажу.
- Сучасний слоган прибічників здорового способу життя: «Здоровим бути …!»
- Процес взаємодії між людьми, може бути вербальним і невербальним.
- Має бути раціональним, збалансованим.
Сьогодні ми з вами розкриємо поняття оздоровчих систем та оснівні їх елементи; дізнаємося як оздоровлювалися наші предки, обговоримо особливості різних національних кухонь.
Пергляньте: https://www.youtube.com/watch?v=cSOzpoM-_z0 – оздоровчі системи
Оздоровча система – це комплекс вправ і методів, спрямованих на поліпшення стану здоров’я, забезпеченнянормальногорозвитку й активного способу життя; практичні методики сприяння здоров’ю.
Оздоровчі системи бувають традиційні і сучасні, науково обґрунтовані й народні.
Традиційні озд. с-ми розвивалися в епоху античності і ґрунтувалися на цілісному уявленні про здоро’я. До них належать:
Йога – (контролювати, підкорювати, об’єднувати) практика зміни свідомості з метою керування психікою та психофізіологією людини з метою психічного й духовного стану. Принципи йоги: уникати насильства, бути чесним, не красти, дбати про чистоту, завжди чогось прагнути, пізнавати себе.
Аюверда (наука життя) – оздоровча і медична система, яка закликає жити в гармонії з законами природи. Зміцнення здоров’я залежить від індивідуальної конституції людини – сукупності рис зовнішності, характеру та емоцій.
Ушу – китайське бойове мистецтво
Цигун – давньокитайська гімнастика, що поєднує фізичні впарви та медитацію.
Традиції та звичаї українців охоплюють усі компоненти ЗСЖ: харчування, рухову активність, гігієну, загартовування, режим праці та відпочинку.
Сучасні оздоровчі системи формуються у країнах молодої культури на основі системного (цілісного) підходу - холістичного. Прикладом може бути:
загартовування, аромотерапія, фітотерапія, кольоротерапія, дітотерапія
Вибрати для себе оздоровчу систему не просто. Такий вибір залежить від:
- виховання;
- сім’ї;
- належності до певної культури;
- фізіологічних та психологічних особливостей людини;
- віку.
Крім цього, приймаючи рішення про вибір оздоровчої системи, треба обов’язково порадитися з лікарем. Для того, щоб правильно опанувати оздоровчу систему, часто потрібен учитель, який навчить вас особисто.
Складові оздоровчих систем:
* правильний режим праці т відпочинку;
* щоденна рухова активність;
* повноцінний нічний сон;
* раціональне харчування;
* відмова від шкідливих звичок;
* загартування водою, повітрям і сонцем;
* оптимізм і вміння володіти емоціями;
* здатність протистояти стресам, розслаблятися й повноцінно відпочивати;
* уміння бути корисним суспільству;
* наявність моральних принципів та ідеалів.
Знаменитий лікар Стародавнього Китаю Хуа-То казав: «Якщо ручка дверей часто рухається, вона не ржавіє. Так і людина: якщо вона багато рухається, то не хворіє».
- Чи погоджуєтеся ви з цим висловлюванням? Обґрунтуйте свою думку.
Висновок: оздоровчі системи – це системи теоретичних знань і практичних методик, що дозволяють забезпечити формування здоров’я. Оздоровча система складається із взаємозв’язаних і взаємозалежних частин – компонентів, які охоплюють різноманітні сторони здоров’я людини. Існують певні правила вибору оздоровчих систем.
Лікар Гіппократ говорив: «Якщо батько хвороби не завжди відомий, то мати її завжди – їжа»
- Що мав на увазі видатний лікар?
Системи харчування – це системи теоретичних знань і практичних методів, які містять певні правила вибору продукті, хімічний склад, фізичні властивості, кулінарну обробку продуктів, час та інтервали прийому їжі.
Системи харчування: традиційні, сучасні; наукові теорії харчування та альтернативні ( вегітаріантсво, м’ясоїдіння, сироїдіння).
Принципи оздоровчого харчування:
- енергетична цінність раціону повинна відповідати енергетичним витратам;
- хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам (жири, білки, вуглеводи, неорганічні речовини, мікроелементи)
- оптимальний режим харчування.
Опрацюйте таблицю (підручник, с.40).
- Які ще національні кухні ви знаєте?
- Чи можна за продуктовим набором визначити національну кухню?
- Які ваші улюблені страви? До якої національної кухні вони належать?
Д/з: прочитати §5. Виконати завдання:
- Хлопці – підготувати презентацію (3-5 слайди) однієї сучасної оздоровчої системи;
- Дівчата – підготувати презентацію однієї традиційної страви вашої сім’ї, яку ви, можливо, готуєте за особливим рецептом. До якої національної кухні вона належить?