Харчування і здоров’я. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків
Ознайомитесь із основними поживними речовинами та джерелами їх надходження, навчитеся відрізняти корисну їжу від тієї, що може зашкодити здоров’ю
Їжа — це сукупність неорганічних і органічних речовин, які отримуються організмами з довкілля та використовуються для живлення. Людина народжується, щоб жити, а життя неможливе без харчування. Харчування — одна з головних умов розвитку кожної живої істоти. Їжа потрібна організму для побудови та відновлення тканин тіла, які руйнуються в процесі життєдіяльності; для підтримки цього процесу і поповнення енергії, яка витрачається. Все це відбувається в організмі не лише під час його формування й розвитку, а й протягом всього життя. Основне призначення їжі — бути джерелом енергії та “будівельним матеріалом” для організму.
Щоб організм отримав всі необхідні поживні речовини і повністю їх застосовував треба знати й дотримуватися правил раціонального харчування.
Раціональне (збалансоване) харчування – це повноцінне харчування з урахуванням:
- статі ( потреба в енергії у дівчаток і жінок різного віку на 5-15% менша, ніж у хлопчиків або чоловіків);
- віку (найбільші витрати енергії характерні для дітей, які ростуть; з віком кількість енергетичних витрат зменшуються);
- характеру діяльності (фізична праця, спорт потребують більшої кількості енергії, а отже більш калорійного харчування, ніж люди, які ведуть малорухомий спосіб життя);
- загальний стан організму (хвора людина потребує менш калорійне, але більш вітамінізоване харчування ніж зазвичай, а видужуюча – посиленого, тобто калорійнішого);
- клімату (в холодну пору року організм вимагає калорійніше харчування для забезпечення енергетичних затрат, а влітку – менш калорійне, з посиленим питним режимом).
Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватися трьох принципів раціонального харчування.
1.Помірність – вимагає, щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних затрат організму
2. Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі і фрукти; м’ясомолочні вироби, ласощі)
3. Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.
Незважаючи на різноманітність продуктів харчування, наша їжа має лише шість складових: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вода.
https://www.youtube.com/watch?v=hDwp8fjzc5w - Абетка Харчування. Навіщо харчуватися правильно?
Вітаміни. Більшість вітамінів не утворюється в організмі людини. Головним їх джерелом є овочі, фрукти та ягоди. Вітаміни містяться також у молоці, м’ясі, рибі.
Усі вітаміни поділяють на дві великі групи:
- розчинні у воді;
- розчинні в жирах.
До водорозчинних вітамінів відносять групу вітамінів В (В1, В2), вітаміни С і Р.
До жиророзчинних вітамінів належать вітаміни А, D,Е, К.
Потрібні в дуже невеликій кількості, але їх нестача або відсутність порушує обмін речовин, що веде до захворювань — авітамінозів.
Але існує й зворотна ситуація — надлишок вітамінів.
Гіпервітаміноз — це розлад у функціонуванні організму внаслідок інтоксикації надвисокою дозою одного або кількох вітамінів, що містяться в їжі або в ліках.
Сьогодні гіпервітамінози стають все більш поширеними в розвинених країнах, де популярні вітамінні добавки. Багато людей самостійно лікуються від незначних захворювань великими дозами вітамінів.
Найчастіше гіпервітамінози спричиняються вживанням значних доз вітамінів А і D.
Вода. Жодна жива клітина, жоден живий організм не може існувати без води. Вона входить до складу усіх органів і тканин людського тіла.
Кров містить близько 80% води. Усі процеси, що протікають в організмі,
пов’язані з водою та розчинними в ній речовинами. Людина може жити
тривалий час (місяць і навіть більше) без їжі, але не за відсутності води.
Недостатня кількість води призводить до закислення та обезводнення
організму. У свою чергу це приводить до кисневого голодування, простудних захворювань, швидкої стомлюваності, зниження працездатності, алергічних проявів, поганого сну, дратівливості, появи болів в серці, депресій,
зниження пам’яті, слуху, зору, підвищення артеріального тиску, набряків.
Необхідна кількість води на добу в середньому дорівнює 1,5-2л.
Але надмірна кількість води також не корисна для організму людини і
викликає посилену роботу серця і нирок. Крім того, з організму вимиваються корисні для нього речовини, особливо мінерали і деякі вітаміни.
Більш корисна некип’ячена вода, очищена за допомогою фільтра або мінеральна столова. У спеку, при інтенсивній фізичній роботі та після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше.
Переглянути: https://www.youtube.com/watch?v=XaXCQrLQq-Y - вода – запорука доров’я
Мінеральні речовини. Ріст і розвиток кісток, нервових клітин, м’язів залежить від вмісту певних хімічних елементів та мінеральних речовин. Вони сприяють нормальній діяльності серця й нервової системи, використовуються для утворення гемоглобіну (Ферум), хлоридної кислоти шлункового соку (Хлор).
Висновок
Харчування забезпечує діяльність різних органів і систем і є важливою умовою міцного здоров’я, високої працездатності, гармонійного розвитку. Вживання продуктів, багатих на поживні речовини, достатнє вживання води – джерело здоров’я, сили, бадьорості.
Д/з: опацювати § 5.